Social

Sistemul de sănătate în colaps: nu mai sunt bani pentru spitale

Mihai Boicu
13 nov 2012 982 vizualizări
Casa de Sănătate nu mai are bani pentru spitalele din Vidra, Dumbrăveni, Adjud şi Panciu. Prefectul Cătălin Kanty Popescu a făcut diligenţe la ministrul Sănătăţii pentru a obţine fonduri

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJSAS) nu mai are fonduri pentru finanţarea pe trimestrul patru al anului pentru spitalele din Vidra, Dumbrăveni, Adjud şi Panciu deoarece a fost atins plafonul maxim prevăzut. Prefectul Cătălin Kanty Popescu a convocat ieri o şedinţă pentru a găsi o soluţie de rezolvare a problemei fondurilor pentru spitale, la care au participat managerii spitalelor din Vidra şi Dumbrăveni, precum şi conducerile CJAS şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). “Prin urmare, spitalele din judeţul Vrancea se află în imposibilitatea asigurării salariilor angajaţilor precum şi a serviciilor medicale prestate pentru pacienţi”, se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului. La Spitalul Comunal Vidra este necesară suma de 600.000 lei pentru funcţionarea pană la finalul anului. La această situaţie s-a ajuns deoarece în iulie 2011 unitatea a trecut la finanţare tip DRG (pe caz rezolvat), ceea ce a dus la calcularea unui indice de calcul – mix (ICM) redus, de 0,5961, avand ca rezultat diminuarea sumei alocate. Suma maximă pentru spital este de 1,9 milioane lei, care deja a fost deja contractată.

În cazul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, CJAS a deschis în decembrie 2011 credite de angajament, iar serviciile medicale au fost facturate în decembrie şi înregistrate în evidenţele contabile în ianuarie 2012. “Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a diminuat suma alocată spitalului pe anul 2012 cu 450.000 lei, valoare reprezentand serviciile facturate în luna decembrie 2011 de către spital. Facem menţiunea că suma de 450.000 lei ar asigura funcţionarea spitalului pană la sfarşitul anului 2012”, se precizează în comunicatul de presă al Prefecturii. O situaţie asemănătoare este şi la Spitalul Municipal Adjud în privinţa serviciilor facturate în decembrie 2011. De asemenea, suma maximă care poate fi alocată Spitalului Orăşenesc Panciu nu acoperă necesarul de finanţare pană la finalul anului. “Prefectul Kanty Cătălin Popescu a avut în cursul zilei de marţi o discuţie telefonică cu Ministrul Sănătăţii, dl Raed Arafat, de la care a primit promisiunea rezolvării situaţiilor mai sus menţionate”, spun oficialii Prefecturii. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.