Social

Acest articol vă poate salva viaţa! Reguli de şofat pe ploaie, cu sau fără ABS

Dan Chiriac
12 nov 2012 1211 vizualizări
Pe carosabil umed, franarea durează de aproximativ trei ori mai mult decat pe carosabil uscat, atrag atenţia poliţiştii de la Circulaţie, care vă sfătuiesc să verificaţi şi presiunea roţilor o dată pe lună în sezonul ploios

Poliţia Rutieră Vrancea şi cateva şcoli de şoferi din oraş au demarat o campanie pentru conducere preventivă în perioada sezonului de toamnă, mai ales atunci cand carosabilul este umed. Iniţiatorii acestei campanii de informare atrag atenţia că unele aspecte luate de multe ori în ras de şoferi pot fi foarte importante în timpul călătoriilor cu maşina. “Mentineţi presiunea din anvelope la un nivel corespunzător aşa cum este indicată de producătorul automobilului. Faceţi asta cel puţin o dată pe lună. Verificaţi adancimea benzii de rulare a anvelopelor. O adancime corectă a benzii de rulare vă va ajuta să preveniţi derapările şi acvaplanarea”, se arată în recomandările Poliţiei Rutiere.

Şoferii sunt învăţaţi să reacţioneze în momentul în care derapează. “Nu apăsaţi brusc frana dacă nu aveţi un sistem de anti-blocare la franare(ABS). Dacă aveţi ABS, aplicaţi o presiune fermă, constantă asupra franelor şi viraţi în direcţia în care aţi derapat. Pe carosabil ud, franarea durează de aproximativ trei ori mai mult decat pe carosabil uscat. Menţineţi o distanţă de cel puţin lungimea a două automobile faţă de autovehiculul antemergător. Evitaţi să utilizaţi excesiv franele. Încetiniţi luand piciorul de pe acceleraţie”, se mai arată în materialul preventiv dat publicităţii de Poliţia Rutieră. Şoferii mai sunt sfătuiţi să tragă pe dreapta dacă ploaia este torenţială şi să nu conducă obosiţi. Conducătorii auto trebuie să facă pauză la fiecare două ore de condus sau după parcurgerea a 150 de kilometri, după cum recomandă rutieriştii, care susţin că după acest prag creşte risccul de accident. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.