Social

Spitalul din Vidra nu are bani să ajungă pană în 2013

Raluca Manolache
4 nov 2012 1187 vizualizări
Unitatea ar avea nevoie de 8 miliarde lei vechi pentru acest sfarşit de an. Dacă autorităţile centrale nu găsesc soluţii pentru datoriile spitalelor, Casa de Asigurări de Sănătate va cere sprijinul autorităţilor judeţene

Blocaj financiar la Spitalul din Vidra. Unitatea spitalicească, care se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, nu mai are bani pentru ultimele luni din acest an. Fondurile alocate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea nu acoperă cheltuielile unităţii. Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea, a mers săptămana trecută la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a solicita bani pentru spital, dar veştile nu au fost tocmai bune. “La Spitalul comunal Vidra, în conformitate cu prevederile legale, suma maximă posibil de contractat cu CAS acoperă 30% din valoarea lunară de contract pentru luna octombrie, iar lunile noiembrie şi decembrie sunt descoperite în totalitate. Prin urmare, am solicitat CNAS un sprijin privind finanţarea acestui spital, dar pană la această dată nu s-a găsit nicio soluţie pentru că acest lucru excede cadrul legal”, a precizat Mihai Copaci.

În aceste condiţii, “banca sanitară” urmează să solicite sprijinul Primăriei Vidra, a Prefecturii şi Consiliului Judeţean pentru sprijinirea spitalului. “Se fac demersuri pentru finanţarea ultimelor luni. Necesarul este de aproape 800.000 lei”, a spus el. Mirela Cotea, managerul spitalului. Spitalul din Vidra are 66 de paturi şi oferă servicii medicale în specialităţi precum medicină internă, chirurgie generală, pediatrie, obstetrică-gincologie, neonatologie şi dispune şi de compartiment de terapie intensivă. Autorităţile din sănătate aşteaptă veşti şi cu privire la ultima rectificare făcută de Guvern. Astfel, s-a aprobat alocarea sumei de 150 milioane de lei pentru Ministerul Sănătăţii. La aceste fonduri se adaugă şi cele 350-400 milioane de lei estimate a se colecta din taxa de clawback.

Ministerul a anunţat că toţi banii vor fi transferaţi către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate şi vor fi utilizaţi pentru funcţionarea spitalelor, dar şi pentru plata obligaţiilor restante, reprezentând bunuri şi servicii achiziţionate, cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, ale spitalelor. La această rectificare bugetară, prioritate la alocarea fondurilor o vor avea spitalele din reţeaua regională de spitale de urgenţă. (Raluca MANOLACHE) 

Spitalele ar putea scăpa de datorii

Spitalele publice ar putea scăpa de datoriile pe care au reuşit să le strangă faţă de furnizorii cu care se află în contract. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat că prioritatea până la sfârşitul acestui an o constituie plata restanţelor a arieratelor. Şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a transmis luna trecută la Bucureşti o situaţie cu facturile neachitate de spitalele din judeţ. Este vorba despre obligaţiile de plată mai vechi de 90 de zile de la data scadenţei. Cea mai mare datorie este înregistrată la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfantul Pantelimon” Focşani, care figurează cu debite către furnizorii cu care se află în contract de 7,5 milioane lei. Şi Spitalul Municipal Adjud are datorii de 3,9 milioane lei către furnizorii de bunuri şi servicii. De asemenea, Spitalul comunal Vidra înregistrează datorii de 65.000 lei. (R. M.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.