Social

S-a mărit numărul beneficiarilor de ajutoare alimentare

Mihai Boicu
29 oct 2012 4134 vizualizări
1.085 de persoane au intrat în randul acestora, iar numărul total a ajuns acum la 55.500. Cantitatea de alimente împărţită prin programul Uniunii Europene ar putea să nu crească însă deoarece în realitate sunt mai puţini vranceni care le iau. Deja sunt probleme cu aducerea în ţară a produselor alimentare

Numărul persoanelor din Vrancea care primesc ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a crescut cu 1.085. Astfel, Guvernul a modificat în acest an H.G. 600/2009 şi a introdus cateva noi categorii de beneficiari, potrivit HG 950/2012. Este vorba în special de persoane expuse riscului de excluziune socială, cum ar fi persoane cu venit minim garantat, şomeri înregistraţi, pensionarii sistemului public cu o pensie mai mică de 400 lei pe lună sau persoanele cu handicap grav şi accentuat. În plus, mai primesc ajutoare persoanele beneficiare ale Legii 41/1991 privind acordarea de sporuri şi indemnizaţii invalizilor, ale Legii 44/1994, privind veteranii de război, persoanele persecutate de regimul comunist, cele ale căror merite la revoluţie sau la revolta anticomunistă din 1987 au fost recunoscute şamd. Cu toate acestea, volumul alimentelor acordate nu va modifica deoarece nu toate persoanele îndreptăţite să primească alimente le şi ridică de la primării.

Primăriile sunt în continuare responsabile cu distribuirea şi au ca sarcină să verifice noii beneficiari aşa încat să nu existe suprapuneri. “Sunt multe persoane plecate în străinătate. Anul trecut, din cei peste 6.000 de beneficiari au primite peste 4.000. Restul alimentelor le-am distribuit la Slobozia Bradului”, a precizat primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi. “Numărul beneficiarilor variază, unii sunt plecaţi, alţii au decedat, primarii sunt cei care ştiu aceste cifre. Dacă le răman alimente le pot preda în protocol altor localităţi. Nu vor fi probleme cu noii beneficiari”, a spus şi Costel Dumbrăvă, reprezentantul Consiliului Judeţean, instituţie responsabilă de acest program la nivel judeţean, alături de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). 

Alimentele vin cu întarziere

Consiliul Judeţean a stabilit că noii beneficiari ai H.G. 600/2009 au aceleaşi drepturi ca persoanele menţionate pană acum în actul normativ. Anastasia Donici, reprezentantul sucursalei APIA, a spus la şedinţa de ieri a Comitetului pentru persoanele varstnice organizată la Prefectură, că sunt probleme în ceea ce priveşte livrările la făină, în timp ce ulei şi roşii nu s-a primit încă nimic în judeţ. Termenul limită pentru primirea alimentelor este 31 decembrie 2012, în timp ce distribuirea se poate face pană la finele lunii februarie a anului viitor. “În acest an făina este primită de la bulgari şi sunt problemele în respectarea termenlor de livrare. Sunt şapte livrări la care nu s-a respectat graficul”, a spus Anastasia Donici. Prefectul Cătălin Kanty Popescu a afirmat că este important ca beneficiarii să ştie data la care vor primi ajutoarele, aşa încat programul să îşi atingă scopul pentru care a fost creat. Ambalajul produselor distribuite vor fi marcate prin cuvintele "Ajutor al UE", însoţite de emblema Uniunii Europene, aşa încat acestea să nu poată fi vandute în magazine, aşa cum s-a mai întamplat în judeţ. (Mihai BOICU) 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Vio, acum 4195 zile, 14 ore, 26 minute, 49 secunde
O intrebare pentru persoanele abilitate in acest sistem; /De ce nu primesc astfel de ajutoare si copii cu pensie de urmas in urma decesului unuia dintre parinti ??/Acestia fiind considerati la Casa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.