Social

Copiii cu autism pot primi certificate de handicap

Raluca Manolache
12 oct 2012 6868 vizualizări
Copiii cu tulburări din spectrul autist pot beneficia de drepturile la care au acces şi celelalte categorii de persoane cu handicap

Noi criterii pe baza cărora se stabileşte gradul de handicap pentru copii. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale au decis să modifice ordinul privind criteriile pe baza cărora se stabileşte gradul de handicap pentru copii şi se aplică măsurile de protecţie specială. Noile modificări aduc noutăţi în ceea ce priveşte încadrarea într-un grad de handicap a copiilor cu tulburări din spectrul autist. Astfel, tulburările pervazive de dezvoltare/tulburările de spectru autist (autismul infantil, autismul atipic, sindromul Rhett, hiperactivitate asociată cu o întarziere mintală şi mişcări stereotipe, sindromul Asperger), pot fi de acum înainte încadrate în diferite grade de handicap, iar familiile pot primi astfel ajutor de la stat.

Pentru încadrarea într-un grad de handicap se va ţine cont de o serie de criterii medicale, din care criteriul “socializare” este obligatoriu. “Avand în vedere numărul de copii care prezintă tulburări de spectrul autist corelat cu evoluţia cercetărilor în domeniul medical privind autismul, modificările aduse criteriilor de încadrare în grad de handicap s-au dovedit a fi o necesitate”, a precizat Mădălina Paraschiv, purtătorul de cuvant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea. Vestea este bună în condiţiile în care terapiile de care au nevoie aceşti copii sunt foarte scumpe şi nu sunt subvenţionate de stat.

Cei mai mulţi copii sunt cu handicap grav

Graţie acestei modificări a legii se poate afla şi care este numărul real al copiilor cu tulburări din spectrul autist. În acest moment în Vrancea sunt peste 1.500 de copii încadraţi într-un grad de handicap. Este vorba despre 704 copii cu handicap grav, 371 de copii cu handicap accentuat, 440 de copii cu handicap mediu şi 27 de copii cu handicap uşor. În evidenţele DGASPC figurează la nivelul judeţului 20.808 de persoane încadrate într-un grad de handicap. Situaţia se prezintă astfel: handicap grav – 5.046, handicap accentuat – 12.393, handicap mediu – 3.140 şi handicap uşor – 229. Cele mai frecvente afecţiuni cu care sunt diagnosticate persoanele care se prezintă la evaluare sunt cele care generează handicap fizic, somatic, asociat, vizual şi mental, afecţiuni osteoarticulare, sechele AVC, amputaţii, afecţiuni oncologice, renale, retinopatii diabetice, psihoze, demenţe, întarzieri mentale sau epilepsie. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 4206 zile, 20 ore, 30 minute, 47 secunde
am baiat cu autism grad grav,are 13 ani,si anual sunt chemat cu el la comisie,lunar sunt chemat la doctorul specialist( LA DR.FIANU) ptr ai prescrie medicamentele necesare,caci locuiesc la tara,si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.