Social

Sănătate online! Spitalele Focşani şi Adjud, conectate cu medicii din Iaşi prin sistemul de telemedicină

Raluca Manolache
24 sep 2012 6085 vizualizări
Dispeceratul pentru telemedicină de la Iaşi a fost inaugurat în acest wekeend şi este conectat la spitalele din Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Vrancea şi Suceava.Sistemul permite transmiterea de informaţii privind parametrii vitali ai bolnavului (inclusiv EKG), date personale, dar şi de imagini video de la spital către dispecerat

Bolnavii din judeţul Vrancea vor primi consultaţii la distanţă de la medicii din Iaşi. Aceasta pentru că Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani şi Compartimentul de Primire a Urgenţelor (CPU) din cadrul Spitalului Municipal Adjud sunt dotate cu un sistem performant ce permite ca pacienţii să fie evaluaţi în timp real de medici din centrele universitare, în cazul în care doctorii locali au nevoie de o a doua părere specializată. Cele două unităţi sunt conectate în permanenţă cu centrul de coordonare din Iaşi, dispecerat pentru telemedicină care a fost inaugurat în acest wekeend. Sistemul de Telemedicină din regiunea Moldovei a fost inaugurat la Unitatea Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfantul Spiridon” Iaşi. UPU Iaşi va reprezenta dispeceratul pentru telemedicină în spitalele din judeţele: Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Vrancea şi Suceava. La UPU Focşani a fost montat încă din această vară echipamentul care asigură comunicarea video şi transmisia de date între unitatea din Focşani şi cea din Iaşi. Medicii de la Spitalul din Focşani nu au apelat deocamdată la ajutorul colegilor din ţară pentru că toate situaţiile critice au putut fi rezolvate. “Pană în acest moment nu a fost necesară intervenţia unui centru universitar pentru stabilirea unui transfer prin sistemul de telemedicină. Echipele de gardă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă au rezolvat toate transferurile în baza protocoalelor stabilite, fără a întampina probleme”, a precizat dr. Dana Mariana Dincă, şefa UPU.


Bolnavii, consultaţi de la distanţă


La Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) din Adjud echipamentul informatic a fost montat în urmă cu două săptămani şi s-a aflat într-o perioadă de evaluare. De altfel, la inaugurarea dispeceratului din Iaşi, cadrele medicale din Adjud au intrat în direct cu medicii din Capitala Moldovei pentru a testa acest sistem. Dr. Gheorghe Bercea, managerul Spitalului din Adjud, spune că odată cu implementarea acestui sistem va creşte foarte mult calitatea actului medical, dar şi proptitudinea intervenţiilor. De asemenea, în cazul unei situaţii mai complicate se va putea lua legătura cu un centru universitar şi, în urma consultului online, se va lua decizia cea mai optimă pentru pacient. Sistemul este format din două părţi, cea de teleconferinţă şi cea de urmărire a pacientului. Prin acest sistem se permite transmiterea de informaţii privind parametrii vitali ai bolnavului (inclusiv EKG), date personale, dar şi de imagini video de la spital către dispecerat. Medicii vor primi sprijin şi recomandări medicale în timp real, pentru transferul bolnavilor aflaţi în stare critică. Sistemul de telemedicină a fost inaugurat la noi în ţară în septembrie 2009. În ţară sunt trei centre conectate la acest sistem: Iaşi, Tâgu Mureş şi Bucureşti, iar acestea sunt împărţite pe regiuni. Capitala Moldovei este conectată cu 26 de spitale din cele şapte judeţe. UPU Focşani este tot mai aglomerată de la an la an. Conform indicatorilor de management pe 2011, un medic de la UPU a văzut în medie 7.880 de pacienţi anul trecut, aceasta în condiţiile în care în 2010 un medic de la UPU a consultat în medie 6.000 de pacienţi. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.