Social

Sange preţios! Spitalele ar putea plăti pentru sangele necesar bolnavilor

Raluca Manolache
23 sep 2012 1253 vizualizări
„s-a constatat la nivel naţional un consum exagerat de sange şi reţeaua nu îl mai poate acoperi”, motivează dr. Mioara Hanţă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine u o pungă cu sange de 450 mililitri costă 102,5 lei

Spitalele ar putea plăti pe viitor pentru sangele primit de la Centrele de Transfuzii Sanguine. Aceasta a fost una dintre propunerile făcute de ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, în cadrul întalnirii organizate la Bucureşti de Institutul Naţional de Hematologie cu toţi directorii centrelor de transfuzii sanguine din ţară. Dr. Mioara Hanţă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) din Vrancea, spunea că această metodă de lucru a fost pusă în practică în anii 1999 – 2000. „S-a luat în discuţie plata sangelui de către spitale pentru că s-a constatat la nivel naţional un consum exagerat de sange şi reţeaua nu îl mai poate acoperi pentru că sunt puţini donatori”, a precizat dr. Mioara Hanţă. Şi în acest moment, „banca de sange” face un calcul estimativ cu privire la costurile înregistrate, dar spitalele nu sunt facturate. De exemplu, o pungă cu sange de 450 mililitri are un cost estimativ de 102,5 lei. În cadrul întalnirii s-a mai adus în discuţie şi faptul că centrele de transfuzii sanguine pot implementa transfuzia autologă. „Transfuzia autologă reprezintă o procedură transfuzională rezervată intervenţiilor chirurgicale programate şi constă în prelvarea unei sau mai multor unităţi de sange sau plasmă, unităţi care vor fi înapoiate numai pacientului căruia i s-a făcut prelevarea”, a mai spus Mioara Hanţă. Criza de sange rămane o problemă în Vrancea din cauza numărul tot mai mic de donatori. Pragul unităţii este trecut în medie de aproximativ 15 donatori în fiecare zi, în general oameni modeşti, care conează sange de ani de zile, în schimbul c’ruia primesc tichete de masă. Cele mai mari probleme sunt înregistrate la grupele de sange AB negativ şi pozitiv. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.