Social

Sanitarii de la Spitalul Judeţean, forţaţi de şefi să se pensioneze

Raluca Manolache
20 sep 2012 3529 vizualizări
Conducerea poartă discuţii cu cadrele care au împlinit varsta de 62 ani pentru a se pensiona, însă aceştia interpretează sugestiile făcute de şefi ca pe o formă de presiune. Oficial, motivul pentru care unii salariaţi au fost chemaţi la raport pentru a fi convinşi să iasă la pensie este lipsa banilor.Neoficial se discută despre noi angajări pe bani din randul armatelor de absolvenţi de la şcolile sanitare.La Spitalul Judeţean lucrează 1.401 de oameni, iar Nicolae Moise spune că nu mai are bani să-i plătească

Salariaţii cu experienţă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani stau cu securea deasupra capului şi riscă să îşi piardă locul de muncă din cauza subfinanţării sistemului sanitar. Managerul unităţii, dr. Nicolae Moise, spune că a fost nevoit să ia o serie de măsuri administrative pentru a se putea încadra în banii alocaţi de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, printre care şi posibilitatea pensionării înainte de termen a cadrelor medicale care îndeplinesc condiţiile. Aşa se face că, în ultima lună, la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ au început să se poarte discuţii cu privire la pensionarea cadrelor care au împlinit varsta de 62 ani. Angajaţii de la compartimentul personal au început să discute cu salariaţii care îndeplinesc condiţiile să iasă la pensie anticipat pentru a-i convinge să îşi facă cerere să iasă din sistem. Problema a fost adusă în discuţie şi la Prefectură, într-un material semnat de dr. Nicolae Moise fiind menţionat faptul că “pentru realizarea de economii la fondul de salarii, se întocmesc dosare de pensionare pentru personalul care îndeplineşte această condiţie”. Oficial, motivul pentru care unii salariaţi au fost chemaţi la raport pentru a fi convinşi să iasă la pensie este lipsa banilor. “Nu sunt bani pentru salarii. Luna aceasta Casa de Asigurări de Sănătate nu ne-a dat bani nici pentru plata salariilor. Se fac pensionări pentru cei care au împlinit 62 de ani, pentru cei care doresc. În cazul în care nu se va rezolva situaţia vom face reduceri de personal”, a precizat dr. Nicolae Moise.
Angajaţii vizaţi de această măsură se simt presaţi, mai ales că unii dintre aceştia s-au bazat pe acest loc de muncă şi au credite bancare care se întind pe mai mulţI ani. Neoficial se vorbeşte de crearea unor locuri libere pentru pilele şefilor, tineri care sunt angajaţi după absolvirea unor şcoli postliceale la care nu au învăţăt mare lucru. Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea, spune că spitalul încă mai are nevoie de experienţa acestor oameni, iar decizia de pensionare, dacă nu s-a îndeplinit limita de varstă, rămane la alegerea fiecărui salariat. “Ar putea fi o decizie personală pentru cei care încă nu îndeplinesc condiţiile de pensionare. Este nevoie şi de colegii noştri cu experienţă pentru perioada în care încă îşi mai pot îndeplini sarcinile profesionale. Experienţa lor poate fi folosită pentru pacienţi şi chiar de către ceilalţi angajaţi din sistemul sanitar”, spune Claudiu Grosu. De altfel, în spital au existat situaţii în care asistenţii mai tineri s-au declarat incapabili de a realiza anumite manevre medicale, în timpul unor gărzi, fiind nevoie de ajutorul unor veterani chemaţi în ajutor din alte secţii ale unităţii.


Moise conduce o “armată” din 1.401 angajaţi


Dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului din Focşani, spune că nu-i ajung banii de salarii şi de aceea trimite salariaţii la pensie

 

Doctorul Nicolae Moise conduce o “armata” formată din 1.401 de oameni. Aşa se face că pe langă medici, asistente, infirmiere, brancardieri, biologi, chimişti sau farmacişti, la spital îşi mai caştigă painea şi o serie de alte persoane calificate sau nu în diferite profesii. Conform informaţiilor furnizate de Spital situaţia cu privire la numărul de angajaţi se prezintă astfel: medici – 132,5, farmacişti – 4, personal mediu sanitar – 575,5, alt personal -15, infirmiere – 214,5, registrator – 22, îngrijitoare – 121,5, spălătorese – 16, personal TESA – 59, muncitori – 107, pază UPU – 5. De asemenea, numărul salariaţilor a scăzut în ultimii ani şi datorită pensionărilor. Numai anul acesta, din personalul Spitalului Judeţean au ieşit la pensie de drept şase medici, trei muncitori, patru asistenţi şi trei infirmiere. “Medicii care îndeplinesc varsta de pensionare vor continua să participe la programul de gărzi”, a mai spus dr. Moise. De asemenea, într-un răspuns furnizat Ziarului de Vrancea se mai arată că “anul acesta s-au pensionat pe caz de boală o infirmieră şi un operator date. În ultimii 5 ani din totalul de salariaţi ai spitalului au ieşit la pensie 94 de persoane”.


Datorii de 18 milioane lei către furnizori


Spitalul Judeţean Focşani a reuşit să strangă datorii către furnizorii cu care se află în contract de aproape 18 milioane lei. Pentru că banii alocaţi de CAS Vrancea au fost insuficienţi, spitalul nu a reuşit să acopere şi salariile, şi facturile înregistrate. Unitatea se judecă în acest moment cu „banca sanitară” pentru că are de primit aproape 6 milioane lei pentru serviciile medicale oferite în valoarea de contract şi nedecontate. Conform informaţiilor furnizate de conducere, deşi are un buget lunar de 4,9 milioane de lei, CAS plăteşte Spitalului Mare în jur de 4,2 milioane lei, diferenţa de cheltuieli intrand la capitolul datorii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mirela, acum 4206 zile, 5 ore, 42 minute, 39 secunde
Noi tinerii nu mai avem nicio sansa sa ne angajam undeva.Eu am terminat anul trecut ca asistenta medicala de farmacie,am cautat in multe domenii nu numai in domeniul meu dar toti angajatorii cer citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.