Social

Salariile la Spitalul Mare se dau cu întarziere

Raluca Manolache
19 sep 2012 18139 vizualizări
Ziua de salariu a fost pe 15 septembrie, însă banii nu au intrat în conturile salariaţilor.Nicolae Moise, managerul Spitalului Judeţean din Focşani, spune că astăzi va fi rezolvată această problemă, însă nu cu ajutorul CAS.Suma primită în această lună de banca sanitară pentru toate spitale a fost de 5,2 milioane lei, însă banii nu ajung pentru toate plăţile

Banii alocaţi sănătăţii publice sunt insuficienţi, iar mai nou nu ajung nici măcar pentru plata angajaţilor. Sunt probleme cu plata salariilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfantul Pantelimon” Focşani. Deşi pe data de 15 ale lunii cei peste 1.400 de angajaţi ai unităţii ar fi trebuit să fie plătiţi pentru munca depusă, acest lucru nu s-a întamplat. Din lipsa fondurilor, cadrele medicale au trebuit astfel să mai aştepte pentru a li se vira banii pe card. Pe bună dreptate, unii sanitari s-au supărat, mai ales că au copii la şcoală şi au fost nevoiţi să se împrumute, unii chiar de pe la pacienţi, pentru a le cumpăra cele trebuincioase pentru ghiozdan. Dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului Judeţean din Focşani, spune că astăzi va fi rezolvată această problemă şi nu datorită Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Conform informaţiilor furnizate de “banca sanitară”, luna aceasta, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ a primit 3,6 milioane de lei pentru plata salariilor, urmand ca restul facturilor înregistrate să fie achitate odată cu suplimentarea fondurilor. “Avand în vedere că este ultima lună din trimestru, Casa NAţională de Asigurări Sociale de Sănătate (CNAS) a  alocat la nivelul trimestrializării o sumă care reiese din calculul aferent unei formule ce a fost stabilită de Ministerul Sănătăţii în funcţie de categoria spitalelor. CAS Vrancea a alocat spitalelor sumele aferente achitării drepturilor salariale urmand ca CNAS să deblocheze fondul de rezervă pentru plata facturilor restante. În această săptămană s-a finalizat rectificarea bugetară, urmand ca în cateva zile să primim fondurile solicitate”, a spus Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea. Instituţia din sănătate a primit de la CNAS pentru toate cele cinci spitale din judeţ suma de 5,2 milioane lei, însă banii nu sunt suficienţi pentru ca unităţile să fie cu plăţile la zi.


La Adjud sunt bani de salarii, nu şi pentru impozitele aferente


Şi celelalte spitale din judeţ au primit bani tot pentru plata salariilor. La Adjud, unde funcţionează al doilea spital ca mărime din judeţ, a ajuns suma de 624.000 lei. “S-a alocat suma necesară pentru plata salariilor. Aşteptăm să se aloce fonduri suplimentare pentru plata contribuţiilor datorate către Finanţe. Să speră că pană la finele lunii se rezolvă situaţia”, a precizat dr. Gheorghe Bercea, managerul unităţii din Adjud. Şi la Spitalul din Dumbrăveni s-au primit bani doar pentru plata salariilor, fiind vorba despre 425.000 lei. “S-au plătit salariile. Am făcut servicii medicale mai multe dar am primit fonduri doar pentru salarii”, a precizat jr. Costel Negoescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni. De asemenea, unităţile spitaliceşti din Panciu şi Vidra au primit 250.000 lei, respectiv 225.000 lei pentru plata lefurilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.