Social

Caz incredibil! Si-a injectat heroina cu 5 ore inainte sa nasca

Ziarul de Vrancea
16 sep 2012 1423 vizualizări
Un copil care are acum doi ani a fost condamnat pentru totdeauna la o viata chinuita de catre mama sa, care nu a putut renunta la placerea unei doze si a unei seringi nici macar atunci cand burta incepuse sa i se cunoasca. A continuat sa se drogheze pana cand a ajuns pe masa de operatie, iar cu doar cinci ore inainte de nastere nu a mai rezistat: a dat fuga in baia spitalului si si-a injectat heroina. Mihaita s-a nascut direct in sevraj, din cauza cantitatii mari pe care mama sa a luat-o. In urma operatiei de cezariana, medicii au avut o surpriza neasteptata

Bebelusul de doar un kilogram jumatate s-a nascut in sevraj, dar mama sa nu s-a speriat deloc de acest lucru. A afirmat cu zambetul pe buze ca si ea a trecut prin astfel de momente si ca in scurt timp va trece. Timp de o ora, micutul a dat permanent din maini si din picioare si a avut nevoie de ingrijiri medicale deoarece se sufoca des. "A stat in incubator aproape trei luni. Era asa fragil cand l-am nascut, incat medicii au crezut ca nu va trai. Intr-adevar, a stat mult timp cu perfuzii, dar am stiut ca va rezista", povesteste Mioara, mama consumatoare de droguri. Tatal copilului este necunoscut chiar si pentru mama. In acea perioada a intretinut relatii sexuale cu mai mult de cinci barbati, si nici ea nu stie care dintre ei ar putea fi tatal. "Am avut o viata usuratica, de care nu sunt mandra insa. Nu am avut o relatie cu acei barbati. De fapt, nici nu cred ca am avut vreodata o relatie serioasa. Au fost aventuri de-o noapte. I-am intalnit prin cluburi si, dupa mai multe pahare de bautura, mi-am petrecut noapte cu ei", spune ieseanca. Atunci cand l-a luat pe Mihaita din spitalul in care l-a nascut, a locuit o vreme in gara. Nu avea locuinta, serviciu sau rude la care sa apeleze. "Parintii mei sunt alcoolici. Niciodata nu ne-am inteles. Am avut o copilarie ratata si am parasit casa parinteasca de pe strada Sararie cand abia implinisem varsta de 16 ani", afirma Mioara.

Copilul s-a nascut retardat mintal

Dupa fuga de acasa s-a refugiat in Italia, unde a devenit dansatoare la bara intr-un club. "Acolo am cunoscut pentru prima data interlopi, mafioti care se ocupau cu drogurile. M-am drogat prima data la 17 ani. Nu pot sa spun ca nu mi-a placut. Ma facea sa ma simt libera si sa uit de viata mizerabila pe care o aveam. Dupa ce m-am intors in tara si am nascut, nu m-am putut intoarce la ai mei", povesteste ieseanca. Tatal sau vitreg a incercat la varsta de 16 ani sa o violeze, de aceea a si fugit de acasa. "Ma pipaia deseori si ma punea sa il mangai. I-am spus mamei, dar nu era prea interesata. Tatal meu natural a decedat inainte de a ma naste, iar noul sot al mamei nu prea ma suporta. Mama il iubea insa nespus si erau prieteni de pahar, de aceea nu m-a ascultat atunci cand i-am spus ce intentii are. Mi-a placut sa merg la scoala cand eram mica. Voiam sa devin stomatolog. Dar nu a avut cine sa ma sustina, iar acum abia stiu sa citesc", a spus femeia. Viciile sale i-au distrus insa viata micutului Mihaita. Acesta este retardat mintal si s-a nascut cu malformatii. Un plaman nu ii este dezvoltat corect si are probleme respiratorii, iar creierul ii este mai mic decat al unui copil de aceeasi varsta. Baiatul nu stie sa vorbeasca, dar nici nu a fost la un specialist din acest motiv. "Abia spune mama cu dificultate, si in rest doar gangureste. Nu am bani sa il dau la o scoala speciala sau ceva de genul asta. Incerc sa il invat eu, dar parca traieste intr-o alta lume. Intelege foarte greu ce vreau de la el, iar acum trei luni l-am dus chiar la Spitalul de Psihiatrie. Medicii de acolo mi-au spus insa ca nu are probleme psihice care sa necesite internare", povesteste Mioara.

Primul copil al Mioarei i-a murit in burta

Medicii ieseni spun ca este foarte posibil ca baiatul sa nu isi dezvolte niciodata abilitatile. "Am mai avut si noi la spital cazuri cu gravide drogodependente. Le-am explicat mereu care sunt riscurile consumului de alcool si de droguri in timpul sarcinii. O mama care consuma droguri cand e gravida va aduce pe lume un copil subponderal, subdezvoltat fizic si intelectual, cu un cap mic, cu malformatii ale globilor oculari, urechilor, inimii sau malformatii ale oaselor. Copii se nasc cu o greutare foarte mica fata de cea normala sau chiar mor in burta", a declarat medicul primar Tudor Ciuhodaru. La fel s-a intamplat si cu Mioara. A mai fost insarcinata la 22 de ani. Copilul i s-a nascut mort din cauza drogurilor. Acum are 42 de ani si a afirmat ca nu se va mai atinge niciodata de "moarte", asa cum le spune ea drogurilor. A renuntat la heroina si cocaina cand s-a intors in tara, pentru ca nu mai avea bani sa isi procure marfa. Dar nu regreta nimic, ci spune cu bucurie ca acum este o persoana normala, care a reusit sa se lase de droguri. Femeia nu se poate ierta insa pentru ceea ce i-a facut lui Mihaita. A avut chiar si o depresie din cauza vinei pe care o poarta. "Am fost de mai multe ori la Spitalul de Psihiatrie Socola, dupa ce am vrut sa ma sinucid. Medicii de acolo m-au ajutat sa inteleg ca viata merita traita si ca am datoria de a-mi creste fiul, asa cum este el", afirma ieseanca. Mihaita nu are sanse foarte mari de recuperare. Medicii psihoterapeuti spun ca, peste 20 de ani, el va fi la fel, asemeni unui copil care inca se joaca cu masinutele. "Singura varianta este sa vina la terapie, sa ia contact cu alti copii cu retard mintal si sa beneficieze de ajutor specializat", a declarat un medic terapeu. Mama sa insa nu are bani, iar copilul sta mai toata ziua in casa. "Il mai scot in parc, dar trebuie sa am permanent grija lui. Este mic, dar din cauza faptului ca nu gandeste corect este si mai complicat sa ii port de grija. Nu imi doresc insa sa il dau in plasament. Am o varsta si nu vreau sa imi petrec batranetea singura", spune Mioara.

Doua gravide drogate au ajuns la spital anul acesta

In ultimii ani, tot mai multe femei insarcinate au apelat la droguri, iar copiii acestora au avut de suferit de pe urma greselilor pe care le-au facut mamele. Cu toate acestea, medicii de la maternitatile iesene afirma cu bucurie faptul ca anul acesta nicio gravida consumatoare de droguri nu a ajuns la spital. Anul trecut, la Maternitatea "Cuza Voda" au ajuns 11 gravide care au consumat etnobotanice, dar si droguri mult mai puternice. "Anul acesta, nu am avut niciun astfel de caz. Ne bucuram ca s-a intamplat acest lucru. Am avut doar doua femei insarcinate care au consumat alcool, dar cu droguri nu a fost niciuna", a declarat prof. dr. Maria Stamatin, director medical al unitatii medicale. Nici la Maternitatea "Elena Doamna" nu au ajuns gravide drogodependente. Doar doua femeie au trecut anul acesta pragul Sectiei Exterioare din Copou a Spitalului "Sfantul Spiridon". "Am avut doua paciente in varsta de 29 si 30 de ani care au consumat droguri de sinteza. Au luat etnobotanice deoarece au crezut ca asa va fi mai simpla nasterea", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. Specialistii psihologi au afirmat faptul ca mamele au nevoie de consiliere pentru a intelege efectele novice pe care le au drogurile asupra fatului. "De multe ori femeile cred ca drogurile le vor ajuta sa treaca mai usor peste durerile nasterii. Pe langa informatiile pe care oricum le stiu, ele au nevoie de terapie si de consiliere, doar asa reusind sa renunte la vicii", a declarat un psiholog.

Un consumator de heroina are nevoie si de 100 lei pe zi

Heroina, unul dintre cele mai puternice droguri, este o substanta chimica puternica care duce extrem de rapid la dependenta, uneori chiar si de la prima doza. Heroina se poate fuma cu tutun, injectata sub piele sau direct in vena. Marea majoritate a dependentilor prefera insa sa-si injecteze drogul, datorita eficacitatii si pretului ridicat. La inceput, cei mai multi dintre consumatori au parte de euforie si relaxare totala dar, odata cu cresterea consumului, corpul se adapteaza si nu mai simte nimic, ajungand la nevoia zilnica de heroina doar pentru a functiona normal. Starea de "high" dureaza 4-6 ore, heroina transformand consumatorul intr-o persoana inerta si putand duce la deshidratarea corpului. Pupilele consumatorului se micsoreaza, acesta fiind intr-o stare de somnolenta, depresie, apatie si respiratie superficiala. Supradoza duce la convulsii, coma sau moarte. Dealerii de pe piata ieseana spun ca in general strainii sunt consumatori de heroina, iesenii nesolicitand acest tip de drog, fie din cauza pretului (circa 50 euro/gram), fie pentru ca-i cunosc efectele. O doza de calitate medie (circa 200 mg) ajunge si la pretul de circa 50 lei.

 

 

Autor: Claudia DANAILA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.