Social

Spitalul, la un pas de colaps financiar! Medicul Nicolae Moise se ceartă pe bani cu Mihai Copaci, şeful CAS

Raluca Manolache
28 aug 2012 1494 vizualizări
Spitalul are o datorie de aproape 3,4 milioane de lei către Medcenter.Spitalul se judecă în acest moment cu „banca sanitară” pentru că are de primit aproape 6 milioane lei pentru serviciile medicale oferite în valoarea de contract şi nedecontate

Sistemul medical, bolnav cronic. Sănătatea rămane un sistem subfinanţat, în care ajung tot mai puţini bani. Aşa se face că şi disputele dintre Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea şi unii furnizori de servicii medicale se accentuează cu trecerea anilor. În cadrul şedinţei Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice, ce s-a desfăşurat ieri la Prefectură, s-au luat în discuţie problemele apărute în Sănătate. S-a pus accent pe situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, care are facturi neachitate către laboratorul Medcenter, iar din cauza acestei situaţii, pentru o perioadă, analizele pentru bolnavii internaţi au fost limitate. Pentru că spitalul are o datorie de aproape 3,4 milioane de lei către Medcenter, laboratorul a decis să limiteze analizele efectuate. Motivul pentru care s-a ajuns în această situaţie, subfinanţarea. „La această dată, Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sf. Pantelimon» nu are asigurat bugetul pentru trimestrul IV 2012, valoarea repartizată la contractare acoperind perioada ianuarie – august 2012. Şi din această valoare contractată, decontarea lasă de dorit, deoarece lunar a fost acoperit fondul de salarii şi o parte din utilităţi. Urmare acestei finanţări defectuoase, o parte din furnizorii de medicamente au sistat livrarea, nu au deschis acţiuni în instanţa civilă. Asemănător, au procedat şi cei de la SC Medcenter SRL prin refuzul prestării de servicii – analize medicale, doar pentru cele considerate urgenţe – situaţie cunoscută pe plan local şi la Casa de Asigurări de Sănătate Naţională. Este adevărat, că în fiecare lună valoarea plăţilor restante creşte, urmare a nefinanţării corespunzătoare. În acelaşi timp, nu se pot tria cazurile care trebuie internate şi cărora trebuie să li se acorde asistenţă medicală şi care nu, sau numai pană la o anumită dată, pană la care ajunge bugetul alocat”, spune dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului din Focşani, în adresa transmisă la Prefectură. 

Spitalul are datorii de 18 milioane lei către furnizori

Astfel, în cadrul întalnirii, dr. Nicolae Moise a ţinut să menţioneze că banii alocaţi de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea sunt insuficienţi. De altfel, spitalul se judecă în acest moment cu „banca sanitară” pentru că are de primit aproape 6 milioane lei pentru serviciile medicale oferite în valoarea de contract şi nedecontate. În această situaţie, unitatea a reuşit să strangă datorii către furnizorii cu care se află în contract de aproape 18 milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei reprezintă facturi peste termen. Aşa se face că Spitalul din Focşani, deşi are un buget lunar de 4,9 milioane de lei, „banca sanitară” plăteşte în jur de 4,2 milioane lei. Aceasta în condiţiile în care bugetul unităţii nu atinge nici suma minimă ce putea fi contractată cu CAS Vrancea. Deşi spitalul a solicitat ajutorul autorităţilor locale şi judeţene, nu s-a primit un răspuns pozitv. “Prin repetate cereri făcute în acest sens, am solicitat acest sprijin financiar autorităţilor locale, însă au rămas la stadiul de solicitare scrisă dar nemateriliazată financiar. Dificultăţile financiare cu care se confruntă spitalul rezultă şi din slaba finanţare a Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, urmare a derulării contractului de furnizare servicii medicale spitalicească. Precizăm că şi contractul a fost stabilit la valoarea minimă de contract conform Ord. 864/583/2011 şi nu la cea posibil de contractat în funcţie de capacitatea maximă de funcţionare a spitalului”, se arată în adresa spitalului.

“Vrem să trăim”

Preşedintele pensionarilor, Vasile Valcu, spune că s-a încercat să se atragă un semnal asupra problemelor din sistemul sanitar deoarece bătranii nu mai beneficiază de toate serviciile medicale în mod gratuit. “Vrem să trăim. Nu ne interesează bălăcăreala care se face administrativ pe seama sănătăţii. Avem o asigurare şi avem o constituţie care spune că statul garantează asigurarea sănătăţii”, spune preşedintele pensionarilor Vasile Valcu.  Vremurile nu se anunţă mai roz pentru spitale în condiţiile în care banii repartizaţi pentru ultimele luni sunt insuficienţi. Situaţia la Spitalul din Focşani se prezintă astfel: iulie – 159.000 lei, august – 22.000 lei, septembrie – 22.000 lei, octombrie – 16.000 lei, noiembrie – 16.000 lei, decembrie – 16.000 lei. “Această situaţie va putea fi rezolvată parţial, prin deblocarea şi contractarea, în luna iulie 2012 a rezervei de 5% din fondul cu destinaţie servicii medicale, în valoare de 3.042,71 mii lei, ce nu a fost contractat iniţial şi ca urmare a rectificărilor bugetare”, spun reprezentanţii CAS Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.