Social

Prea puţini asistenţi maternali pentru copiii abandonaţi

Raluca Manolache
12 aug 2012 2756 vizualizări
în ultimii trei ani, 74 de asistenţi maternali au renunţat la această meserie u “Este o meserie foarte frumoasă, dar dureroasă”, ne spune asistenta maternală Mărioara Luţa, care are grijă de doi copilaşi u persoana care doreşte să devină asistent maternal trebuie să facă o cerere în care să spună motivele pentru care doreşte să devină asistent maternal profesionist

Criză de asistenţi maternali pentru copiii abandonaţi din Vrancea. În ultimii ani, din cauza sumelor prea mici pe care le primesc, unii dintre asistenţii maternali angajaţi de Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea au decis să părăsească sistemul. În ultimii trei ani, 74 de asistenţi maternali profesionişti au renunţat la această meserie. Aceasta în condiţiile în care cuantumul salariului de asistent maternal profesionist este de 720 lei brut, respectiv 550 lei net. “Deficitul de personal a intervenit ca urmare a interzicerii ocupării posturilor prin concurs începand cu aprilie 2009 şi migrarea personalului în străinătate sau către alţi angajatori mai ofertanţi din punct de vedere financiar, lipsa unei stimulări salariale cu privire la orele suplimentare şi anumite sporuri. În baza excepţiei legislative în ultima perioadă au fost scoase la concurs posturile vacante în procent de 15% din numărul posturilor vacante după aprilie 2009”, ne-a precizat Mădălina Paraschiv, purtătorul de cuvant al DGASPC.


“Am ales această profesie pentru că îmi sunt dragi copiii”


În Vrancea mai sunt aproximativ 260 de “părinţi plătiţi de stat” şi sunt situaţii în care un asistent maternal are în grijă şi 4 copii. Pentru unii dintre aceştia a fi asistent maternal a devenit un mod de viaţă şi aceasta pentru că dragostea faţă de copii a fost mai presus de toate lipsurile financiare. Luţa Mărioara, din Focşani, este asistent maternal de 13 ani şi a avut în grijă mai mulţi copii abandonaţi. Acum are grijă de un băiat de şase luni, Sebastian, şi de o adolescentă de 14 ani, Liliana, pe care o creşte de la varsta de un an şi jumătate. “Am ales această profesie pentru că îmi sunt dragi copiii, îmi place să lucrez cu ei. Este o meserie foarte frumoasă, dar dureroasă. Banii sunt foarte puţini dar avem satisfacţia că după mainile noastre copiii ajung bine pentru că le dorim un viitor mai bun şi ne dorim să îi creştem cat mai frumos”, ne-a spus “mămica” Luţa Mărioara. 


Curs de formare pentru viitorii asistenţi maternali


Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să depună o cerere la DGASPC Vrancea. Cererea va conţine informaţii cu privire la numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiţii optime de îngrijire, grupa de varstă şi sexul acestora, disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap, infectaţi HIV sau afectaţi de SIDA. De asemenea, cererea va cuprinde un curriculum vitae al solicitantului, precum şi motivele pentru care doreşte să devină asistent maternal profesionist. Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care îndeplinesc o serie de condiţii obligatorii, respectiv au capacitate deplină de exerciţiu, iar prin comportamentul lor în societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte. De asemenea, doritorii trebuie să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament sau în încredinţare. Doritorii trebuie să urmeze cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecţia copilului care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist. Nu poate fi asistent maternal profesionist persoana care a suferit o condamnare prin hotărare judecătorească rămasă definitivă, pentru săvarşirea cu intenţie a unei infracţiuni, părintele decăzut din drepturile părinteşti sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărare judecătorească rămasă definitivă ori persoana care suferă de boli cronice transmisibile. Aşadar, dacă vreţi să deveniţi părinţi de profesie, mergeţi la Protecţia Copilului, pe Bulevadul Gării nr. 13. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.