Social

Mortalitatea infantilă, în creştere! Pneumonia a răpus cinci pui de om

Raluca Manolache
8 aug 2012 1392 vizualizări
Dacă o parte dintre bebeluşi au decedat în maternitate, alţii au murit după ce au fost preluaţi de părinţi acasă.Trei bebeluşi au decedat pentru că s-au născut prematur, avand o greutate sub 2,5 kg

Mortalitatea infantilă este în creştere în judeţul nostru, fapt care arată că atat familiile cat şi sistemul public de sănătate au probleme cu îngrijirea puilor de om. Dacă anul trecut în Vrancea s-a atins recordul istoric în ceea ce priveşte cele mai puţine decese în randul copiilor cu varsta cuprinsă între 0 – 1 an, anul acesta situaţia se schimbă. Aceasta în condiţiile în care specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au constatat că în primele şase luni din acest an 16 bebeluşi s-au stins mult prea devreme din cauza problemelor de sănătate. Dacă o parte dintre bebeluşi au decedat în maternitate, alţii au murit după ce au fost preluaţi de părinţi acasă. Cinci dintre aceşti copii au murit în primele luni de viaţă după ce s-au îmbolnăvit, au făcut pneumonie şi nu s-a mai putut face nimic pentru aceştia. “Au fost înregistrate cinci decese la domiciliu în perioada februarie – martie cand au fost condiţii meteo cu totul nefavorabile şi copiii au contractat afecţiuni respiratorii de tip pneumonie. Problema este şi lipsa de educaţie a părinţilor privind îngrijirea noului născut adus din maternitate în domiciliul parental, în special în sezonul rece. Nu se acoperă o temperatură constantă în camera copilului. Sunt şi cazuri în care părinţii nu dau importanţă prea mare simptomelor incipiente a unei afecţiuni respiratorii, iar cand simptomatologia se agravează se alertează, dar uneori prezenţa în sistemul de sănătate este tardivă şi copilul nu mai poate fi salvat”, a spus dr. Alin Lazea, consilier la DSP Vrancea pe problematica mamei şi copilului. Au mai fost însă şi situaţii în care micuţii au decedat din cauza malformaţiilor congenitale cu care s-au născut sau din cauza greutăţii foarte mici de la naştere. Trei bebeluşi au decedat pentru că s-au născut prematur avand o greutate sub 2,5 kg. Decesele s-au produs în localităţile Milcovul, Adjud, Suraia, Năneşti, Focşani, Mărăşeşti, Gugeşti, Poiana Cristei, Slobozia Bradului, Tamboieşti, Păuneşti. Medicii atrag atenţia că multe dintre decesele bebeluşilor pot fi prevenite dacă gravida merge regulat la controale medicale şi învaţă tot ceea ce trebuie să facă pentru a creşte un copil sănătos. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.