Social

55 din 73 de viceprimari au urcat de-a dreapta primarilor. Intră să vezi cine e adjunctul primarului în localitatea ta!

Mihai Boicu
2 aug 2012 5408 vizualizări
55 din cele 73 de oraşe şi comune ale judeţului au viceprimari, cei mai mult reprezentand PSD, potrivit unei situaţii centralizate de Instituţia Prefectului u luptele politice pentru supremaţia din primării se poartă uneori nu doar între alianţe, ci şi in interiorul acestora u în aceste zile se poartă negocieri pentru desemnarea a încă 18 secunzi ai primarilor, printre care şi cel de al Adjud, unde este o situaţie politică complicată u ziarul nostru vă spune ce ajutoare şi de la ce partide au primarii din judeţ

 Desemnarea viceprimarilor a fost testul de rezistenţă al alianţelor în localităţile judeţului. În unele cazuri, nici măcar în USL nu a existat înţelegere. Cu toate acestea, alianţa are pană acum 45 de viceprimari, din care 34 de la PSD. Liberalii au blocat validarea supleanţilor din consiliile locale după ce au pierdut postul de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, însă spun că situaţia s-a deblocat, cu condiţia respectării protocolului de funcţionare a USL.
După lupte dure purtate între forţele politice care au caştigat mandate de consilieri în localităţile din Vrancea s-a reuşit alegerea pană acum în funcţii a 55 de viceprimari, potrivit informaţiilor centralizate de Instituţia Prefefectului. Luptele se duc pentru desemnarea a încă 18 secunzi ai primarilor, printre care şi cel de al Adjud, unde este o situaţia politică complicată în Consiliul Local. PSD şi-a tras partea leului la viceprimari, cu 34 de social – democraţi aleşi pană acum. Pe locul doi se situează PNL, cu 10 viceprimari. PDL a reuşit pană acum să obţină şase viceprimari, dar este foarte posibil ca numărul să mai crească. Fără mari resurse în Vrancea, PRM a reuşit să obţină doi viceprimari. La Boloteşti se pare însă că a fost un joc de interese al primarului Ştefan Sîchin, care nu a vrut să pună în funcţie pe cineva de la PNL şi nici chiar de la PSD. PP – DD şi PC au cate un viceprimar pană acum în judeţ. Marius Cătălin Bodoc, de la Dumitreşti, a candidat ca independent pentru Consiliul Local, făcand însă echipă cu un alt independent, Petrică Dogaru, care a trecut imediat la PSD. La Reghiu a reintrat în prim plan fostul primar PSD Cristea Hagiu, ales acum viceprimar al comunei pe care a condus-o pană în anul 2008, cand a fost învins de liberalul Răduţă Macovei, cel care a caştigat alegerile şi la scrutinul din 10 iunie.


PNL a blocat validarea înlocuitorilor primarilor


Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a declanşat furia liberalilor după ce a făcut în aşa fel cărţile în Consiliul Judeţean pentru ca să lase PNL fără o funcţie de vicepreşedinte. Potrivit informaţiilor noastre, PNL a declanşat imediat o operaţiune de boicotare în consiliile locale, pentru a bloca alegerea viceprimarilor. Cătălin Kanty Popescu, cel care a pierdut postul de vicepreşedinte la CJ, a recunoscut parţial o asemenea situaţie. “Am blocat validarea consilierilor supleanţi, care urmau său le ia locul primarilor sau altor consilieri incompatibili. A fost însă o chestiune pe termen scurt, care s-a deblocat între timp. Ne-am înţeles cu PSD ca să-i validăm pe următorii, condiţia fiind respectarea protocolului. Potrivit acestuia, în localităţile acolo unde un partid are majoritatea îşi pune viceprimar, iar unde face majoritate cu celălalt partid din alianţă, pune viceprimar de acolo”, a declarat Cătălin Kanty Popescu. Vicepreşedintele PNL a precizat însă că uneori votul depinde de specificul unor localităţi sau de relaţiile personale dintre politicienii locali. Liberalul susţine că singurul caz în care PSD a încălcat protocolul USL a fost la Boloteşti, unde primarul social – democrat a preferat un viceprimar de la PRM.


“Bunicul – elev” de la Slobozia Bradului a ajuns viceprimar


La Urecheşti primarul PDL Nistor Bratosin a organizat săptămana trecută o adunare populară, cu scopul declarat de a vedea pe cine preferă comunitatea ca viceprimar. De menţionat că partidul primarului are majoritatea în Consiliul Local, astfel încat alegerea ar trebui să o formalitate. Pană acum postul are deja trei pretendenţi. “Au venit în jur de 100 de persoane la Căminul Cultural. A fost consultare în care am văzut ce vor oamenii, le-am dat şi informaţii despre situaţia financiară a bugetului local”, a declarat primarul din Urecheşti. Potrivit acestuia, pană acum comuna nu are încă un viceprimar deoarece a avut de rezolvat cateva probleme de sănătate şi nu s-a putut ocupa de acestă problemă. La Homocea, democrat – liberalul Viorel Lupu este un viceprimar contestat, deoarece a fost pus în funcţie cu votul a patru consilieri de la PNG – CD, care au fost excluşi din partid. Primarul a cerut judecătorilor să tranşeze invalidarea mandatelor consilierilor locali în speranţa că va relua alegerile pentru postul de adjunct. Viceprimarul Lupu, trecut recent de la PSD la PDL, spune că vine zilnic la serviciu, însă susţine că primarul Ionescu nu-i dă nici un fel de atribuţii. La Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu face acum echipă cu social – democratul Benone Turcitu. Acesta a devenit cunoscut în 2008, cand a candidat din partea PSD, pentru că la cei 49 de ani ai săi era elev în clasa a V-a. Primarul liberal a lucrat timp de 12 ani cu Marian Filip, care însă a decis la alegerile locale să candideze din partea APV şi a pierdut la o diferenţă de doar 17 voturi. Chiar dacă au fost adversari politici timp îndelungat, viceprimarul Turcitu şi primarul Zamfirescu s-au împăcat şi au colaborat chiar foarte bine la referendumul pentru demiterea preşedintelui.


Alegerea viceprimarilor nu are termen limită


Jocurile politice de pe plan local au dus la apariţia unor alianţe contrare celor încheiate la nivel de judeţ. De exemplu, la Năruja există un viceprimar PNL, numai că se pare că acesta a ajuns în funcţie cu sprijinul primarului PDL Nicu Ciprian Popescu. Şi la Campuri viceprimarul PNL Ionel Manole a fost ales în conducerea adminstraţiei locale cu voturile PDL şi PP – DD, din cauza neînţelegerilor de la nivel local din cadrul USL. Singurul oraş din Vrancea care nu are viceprimar la ora actuală este Adjudul, unde voturile sunt împărţite între USL, APP şi PP – DD. Gura lumii spune că pentru funcţie s-a declanşat o adevărată “licitaţie” şi este posibil ca opţiunea pentru persoana care va lucra cu primarul Constantin Armencea să fie impusă de la centru. În multe localităţi sunt viceprimari realeşi în funcţii, cum este cazul la Panciu, Odobeşti, dar şi în multe comune. În altele cazuri putem vorbi de echipe complet noi, cum ar fi la Vulturu, Bilieşti sau Varşteşcoiu. Pană la această dată există în judeţ o singură femeie viceprimar, democrat-liberala Nuţi Balinca, care face echipă cu primarul PSD Neagu Stoica de la Năneşti. Colaborarea dintre ei nu ar trebuie să fie prea dificilă întrucat viceprimăriţa a lucrat pană acum chiar în cadrul primăriei. Pentru alegerea viceprimarilor nu există un termen limită, un exemplu în acest sens fiind chiar Focşaniul, unde primarul Decebal Bacinschi a trebuit să lucreze singur jumătate o bună perioadă de timp din mandatul precedent. (Mihai BOICU)
 


Consilierii din Homocea acuză că  nu pot convoca şedinţe


Nelu Iacob, consilier din partea PP – DD la Homocea, spune că şase consilieri locali au vrut să convoace o şedinţă a legislativului local pentru aprobarea regulamentului de funcţionare al Consiliului Local, însă s-au lovit de refuzul .... secretarei primarului liberal Neculai Ionescu. “Au fost mai mulţi consilieri la primărie, dar nu au obţinut număr de înregistrare. Azi (ieri – n.r.) am fost chiar eu şi i-am zis secretarei primarului că vreau număr de înregistrare. Mi-a spus că putem să mergem unde vrem noi, că nu ne dăm număr de înregistrare, pentru că nu vrea primarul Ionescu. Vom face plangere plenală împotriva secretarei”, susţine Nelu Iacob. Potrivit acestuia, primarul liberal Neculai Ionescu nu este de acord cu organizarea şedinţei din cauza procesului în care solicită constatarea încetării mandatelor a patru consilieri PNG – CD excluşi din partid. Edilul din Homocea nu a putut fi contactat ieri telefon pentru a-şi spune punctul de vedere. (M. B.)
Iată ce viceprimari au fost aleşi pană la această dată în judeţ

Localitate    Viceprimari
Focșani     Tudorel Trofin (PNL)/Gabriel Necula (PSD)
Adjud   
Mărășești    Ioan Ostafi (PSD)
Panciu     Iulian Nica (PSD)
Odobești    Florin Vetrescu (PSD)
Andreiașu de Jos   
Bălești    Nicolae Vlad (PSD)
Biliești    Constantin Julian Bîndar (PP-DD)
Bârsești    Sorin Cristea (PSD)
Boghești    Valeriu Dorin (PNL)
Bolotești    Gheorghe Bratu (PRM)
Bordești    Adrian Gavrilă (PDL)
Broșteni   
Chiojdeni    Grigore Constantin (PNL)
Ciorăști    Ionel Bunea (PDL)
Cîmpuri    Ionel Manole (PNL)
Cîmpineanca    Constantin Petroianu (PDL)
Cîrligele    Ion Baniță (PSD)
Corbița    Felix Oprea (PSD)
Cotești     Marius Nelu Boșcan (PSD)
Dumbrăveni    Dănuț Chiriță (PRM)
Dumitrești    Marius Cătălin Bodoc (IND)
Fitionești   
Garoafa   
Gugești    Florin Diniță (PSD)
Golești    Vasile Bostănaru (PSD)
Gologanu    Neculai Riciu (PSD)
Gura Caliței   
Homocea    Viorel Lupu (PDL)
Jariștea    Neculai Cristudor (PSD)
Jitia     Simon Pantelimon (PNL)
Măicănești    Constantin Mocanu (PSD)
Mera    
Milcovul   
Movilița    Costică Ilie (PNL)
Nănești    Nuți Balinca (PDL)
Năruja    Dan Busuioc (PNL)
Nereju    Răduță Bozgonete (PSD)
Negrilești    Nelu Moisă (PSD)
Nistorești    Ion Pricop (PSD)
Obrejița    George Ionescu (PNL)
Paltin    Ion Panțuș (PSD)
Păulești    Dănuț Soare (PSD)
Păunești    Vasilică Duman (PDL)
Ploscuțeni    Adrian Doboș (PSD)
Poiana Cristei   
Popești   
Pufești   
Răcoasa    Aurel Șerban (PNL)
Răstoaca   
Reghiu    Cristea Hagiu (PSD)
Ruginești    Ion Macovei (PSD)
Sihlea    Ion Tronaru (PSD)
Slobozia Bradului    Benone Turcitu (PSD)
Slobozia Ciorăști    Victor Necula (PSD)
Soveja    Daniel Dobrin (PSD)
Spulber    Cristea Măciucă (PSD)
Străoane    Ghiorghiță Talîmbă (PSD)
Suraia    Aurel Hărăbor (PSD)
Tănăsoaia   
Tătăranu   
Tîmboiești    Gheorghe Munteanu (PSD)
Tulnici    Vasile Leuștean (PSD)
Țifești    Adrian Gurău (PDL)
Urechești   
Valea Sării    Daniel Ciută (PSD)
Vidra   
Vintileasca   
Vizantea Livezi    Gheorghe Norocea (PSD)
Vînători   
Vîrteșcoiu    Marian Vlad (PC)
Vrîncioaia    Vasilică Roșca (PNL)
Vulturu    Adi Paul Vlase (PSD)

 

 

Cititi în ataşament lista viceprimarilor puşi în funcţie de la alegerile locale pană acum în judeţul Vracea


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
piticot, acum 4253 zile, 23 minute, 59 secunde
Sorine ai uitat care e formula completa a sustinatorilor lui georgel spataru in campanie adica PSD, PDL, PPDD,si trei consilieri independenti, ca sa nul mai punem si pe popa potop cu tot arsenalul. citeste integral
Carcotasu, acum 4253 zile, 51 minute, 10 secunde
La Vrincioaia a fost o lupta pe vieata si moarte intre cei doi " veri " Rosca PNL si Tufanoiu PSD. Chiar daca Tufanoiu a fost sustinut de marii jefuitori cu bani ai comunitatii care au furat citeste integral
, acum 4255 zile, 1 ora, 15 minute, 27 secunde
La Suraia viceprimarul e unul cu 3 caziere pt hotie.
sorin a, acum 4255 zile, 3 ore, 6 minute, 4 secunde
Vintileasca incearca sa se descurca cum poate fara viceprimar. Inainte de alegeri toti sustinatorii actualului primar (PDL,PP-DD,PSD) erau de acord ca functia i se cuvine d-lui Pisaroschi pentru ca el citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.