Social

Chinuitoarea aşteptare pentru Interferonul de 3.700 de lei pe lună

Ziarul de Vrancea
26 iul 2012 34304 vizualizări
56 de vranceni care au fost diagnosticaţi cu hepatită aşteaptă aprobare de la CNAS pentru a beneficia de tratamentul salvator .Majoritatea pacienţilor cu hepatită B sau C primesc un tratament cu interferon.Cercetări de ultimă oră arată că hepatita ar putea fi vindecată complet, însă tratamentul este foarte scump şi nu a ajuns încă în Romania

Listă de aşteptare pentru supravieţuire. 56 de vranceni care au fost diagnosticaţi cu hepatită de tip B sau C se află pe lista de aşteptare a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea în vederea obţinerii tratamentului necesar pentru a scăpa de această boală care le macină sănătatea. Aflaţi în imposibilitatea de a-şi achiziţiona singuri aceste tratamente, şi asta în condiţiile în care pe lună sunt cheltuite sume importante pentru medicaţia acestora, bolnavii sunt obligaţi să stea la mila statului. Tratamentul acestor pacienţi se dă doar cu aprobare specială de la CNAS, iar perioada de aşteptare le poate fi fatală bolnavilor deoarece hepatita poate evolua. “Spre deosebire de hepatita A care nu se cronicizează, care nu lasă repercusiuni asupra stării de sănătate a pacientului în următorii ani, hepatita tip B şi hepatita tip C se cronicizează. Aproximativ 30% dintre pacienţi pot dezvolta ciroză hepatită şi, dintre aceştia, între 5 şi 10% pot face cancer hepatic. De aceea, reprezintă o mare problemă de sănătate tratamentul acestor afecţiuni, tratamentul fiind şi foarte scump şi destul de greu de suportat pentru pacient”, arată medicul infecţionist Doina Carteleanu, de la secţia de profil a Spitalului Judeţean din Focşani, cea care are grijă de mulţi dintre pacienţii afectaţi de hepatită. Cu toate acestea, lista de aşteptare a scăzut în condiţiile în perioada similară a anului trecut erau pe listele de aşteptare 86 de persoane.

3.700 lei pentru tratamentul unui singur bolnav

Efortul financiar pentru asigurarea tratamentului pacienţilor este unul destul de mare. Pentru unii bolnavi, costul se ridică, lunar, şi la 3.700 lei. Majoritatea pacienţilor cu hepatită B sau C primesc un tratament cu interferon, dar există însă şi alte forme de medicaţie mai puţin costisitoare. Aceasta cu atat mai mult cu cat Interferonul nu dă rezultate bune la toţi pacienţii. De exemplu, pentru hepatita B sunt utilizate şi medicamente mai ieftine dar pentru o perioadă mai lungă, tratamentul poate ajunge şi pană la cinci ani. Conform situaţiilor transmise de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vrancea, în primele şase luni din acest an s-au aflat în tratament 142 de persoane, iar în perioada similară a anului trecut au fost 143 de persoane. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu Alianţa Mondială a Hepatitei (WHA), Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA) şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România, va serba pe 28 iulie Ziua Mondială a Hepatitei. Prin simple gesturi, „Eu nu văd Răul! Eu nu aud despre Rău! Eu nu vorbesc de Rău!” se va atrage atenţia asupra pericolului hepatitei, boală care se transmite în special prin sange. „Pacienţii cu hepatită au dreptul la tratament indiferent unde trăiesc! Pacienţii cu hepatită nu trebuie să fie discriminaţi! Autorităţile trebuie să ia măsuri pentru ca această boală să fie tratată ca o problemă de sănătate publică!”, este mesajul APAH-RO. În România, aproximativ 2 milioane de bolnavi suferă de hepatită cronică B sau C, însă doar un număr mic de persoane sunt diagnosticate şi tratate. „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei” are anul acesta sloganul „Hepatita e mai aproape decât crezi!” (Raluca MANOLACHE)

Speranţe de vindecare, dar costisitoare


Datorită asocierii a trei medicamente, 75 % dintre bolnavii purtători ai unui anumit tip de virus de hepatită C - genotipul 1, cel mai frecvent şi cel mai greu de tratat - se pot vindeca definitiv, după cum s-a anunţat la al cincilea congres asupra afecţiunilor hepatice care a avut loc anul acesta la Paris şi care a fost consacrat în principal hepatitei de tip C, o boală virală foarte frecventă şi extrem de gravă. „Până anul trecut, tratamentul cu interferon injectabil şi ribavirină ducea la vindecarea a aproximativ două treimi din purtătorii de virus de genotip 2 şi 3 şi a mai puţin de jumătate din cei cu genotip 1”, a precizat Patrick Marcellin, hepatolog la spitalul Beaujon din Clichy şi preşedinte al congresului de la Paris. „Noul tratament cu molecule suplimentare are o rată de vindecare chiar de 100 %, prin aplicarea simplificată de medicamente, cu efecte secundare minime sau inexistente şi cu o durată mult mai scurtă a tratamentului”, afirmă profesorul, citat de Agerpres. Pentru acest specialist, este începutul unei adevărate revoluţii. Totuşi, doar un număr limitat de bolnavi poate beneficia de noile progrese terapeutice, din cauza costurilor ridicate şi a lipsei de personal specializat. Bolnavii se înscriu pe liste de aşteptare, ceea ce este în defavoarea lor şi este un fapt regretabil, mai ales că noul tratament este eficient. Consecinţele acestei situaţii asupra sectorului sănătăţii publice, pe termen scurt şi mediu, sunt importante, spun experţii. Aceştia sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de cazuri de ciroze şi de cancer hepatic, de spitalizări, de transplanturi şi de decese din cauza acestei boli, mai ales că unele ar fi putut fi evitate prin tratarea precoce.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Farmacia Rodica, acum 3156 zile, 2 ore, 17 minute, 1 secunda
Interferonul este o proteina sintetizata in organism, in mai multe tesuturi si sub mai multe tipuri, dotata cu proprietati antivirale, antiproliferative si imunomodulatoare. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.