Social

Gravidele, scutite de coplată pentru consultaţiile de sarcină

Raluca Manolache
23 iul 2012 1943 vizualizări
Gravidele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul minim vor fi scutite de plata acestei taxe pentru toate serviciile medicale

Gravidele şi lăuzele vor fi scutite de coplată. Statul a decis să mărească lista cu persoanele scutite de la plata coplăţii. Astfel, din categoria persoanelor scutite de la coplată vor face parte şi femeile însărcinate şi lauzele astfel încat acestea nu vor mai plăti serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii. De asemenea, cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară vor fi scutite de plata acestei taxe pentru toate serviciile medicale. Pană în acest moment, conform legislaţiei în vigoare, puteau fi scutiţi de la coplată  copiii pană la varsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, pană la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse şi pensionarii cu venituri numai din pensii de pană la 740 lei/lună. “Domeniile de asistenţă medicală pentru care se stabileşte coplata, precum şi suma minimă şi maximă care reprezintă această coplată pentru fiecare categorie de serviciu medical şi unitate medicală se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma negocierii cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale, asociaţiile patronale ale furnizorilor de servicii de sănătate şi CNAS”, se mai arată în ordonanţa publicată în Monitorul Oficial ce reglementează unele măsuri în domeniul sănătăţii. Deşi coplata nu a devenit o realitate, în viitorul nu foarte îndepărtat chiar dacă au plătit o viaţă întreagă la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), asiguraţii ar putea scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a fi văzuţi de medicul de familie, de medicul specialist sau pentru a se interna în spital. Odată cu introducerea coplăţii fiecare asigurat va trebui să cotizeze o sumă de bani în funcţie de ce servicii medicale solicită. Şi asta în condiţiile în care unii furnizori practică deja o formă coplată prin care încearcă să acopere unele goluri financiare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.