Social

Sănătatea se privatizează, bolile noastre se cronicizează!

Raluca Manolache
15 iul 2012 1393 vizualizări
Potrivit proiectului de lege care va guverna sănătatea publică, societăţile mutuale de asigurări vor gestiona asigurarea obligatorie a celor 4 milioane de romani care contribuie la sănătate, după principiul asigurărilor auto u spitalele vor putea fi jumătate publice, jumătate private, iar pacienţilor lui se va impune coplata u gratuit se va asigura doar primul ajutor u reporterii noştri i-au întrebat pe responsabilii din sistem cum cred că se vor descurca dacă Guvernul va introduce noi reguli de joc pe piaţa sănătăţii u concluzia este că sănătatea era gratuită pentru toţi doar în sistemul comunist

Se lucrează la privatizarea sistemului sanitar!  Sistemul de asigurări sociale de sănătate va funcţiona după noi reguli dacă va intra în vigoare noua lege a sănătăţii din Romania: casele judeţene de asigurări de sănătate vor fi înlocuite de societăţile mutuale de asigurări de sănătate, spitalele vor fi reorganizate, iar furnizorii de servicii medicale vor percepe coplata. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a publicat spre dezbatere publică proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din Romania ce aduce, în principal, modificări cu privire la organizarea fondurilor pentru sănătate. Aşa se face că vrancenii care cotizează lună de lună la sănătate vor avea posibilitatea să-şi aleagă societatea care să le “administreze” fondul de sănătate pentru a beneficia de pachetul de servicii medicale de bază. Asiguraţii vor putea alege între asiguratorii privaţi sau societăţile mutuale de sănătate, mai precis fostele case judeţene de asigurări de sănătate. Aceasta pentru că din cele 42 de case existente în acest moment, se vor forma 8-10 societăţi regionale, care vor începe să funcţioneze sub noua formă din 2013.


Asigurare obligatorie pe bază de adeziune


Oficialii casei Judeţene de asigurări de Sănătate spun că varianţa finală a legii poate fi cu mult diferită faţă de proiectul aflat în dezbatere.  “Deocamdată  este vorba despre un proiect de lege, aflat în dezbatere publică, neexistând la momentul de faţă garanţia că aceasta va fi şi varianta transmisă Parlamentului. Dacă ne referim însă la reorganizarea caselor de asigurări de sănătate în case teritoriale, care urmează să funcţioneaze ca societăţi mutuale, din perspectiva asiguraţilor, acest lucru presupune înaintarea unei adeziuni ca membru asociat al respectivei societăţi mutuale de asigurări, societate care îi va gestiona asigurarea obligatorie. Rămâne de văzut care vor fi punctele de vedere ale asiguraţilor şi cum vor primi noua propunere legislativă”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea. Autorităţile dau însă asigurări că nu se va modifica şi contribuţia la Sănătate.


“Se va sparge monopolul Casei Naţionale”


Dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea crede că existenţa mai multor asiguratori va sparge monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. “Nu se cunosc nici costurile de funcţionare pentru aceşti noi "actori" care se pregătesc să intre pe scena asigurărilor de sănătate din Romania, care vor fi suportate tot din contribuţiile celor aproape 4.000.000 de plătitori la "sănătate"....Cabinetele medicilor de familie sunt unităţi medicale private şi ele funcţionează doar din încasări pe bază de contracte şi încasări directe pentru servicii efectuate. Nu primesc nici un fel de subvenţii de la bugetul general sau local. Existenţa mai multor asiguratori va sparge monopolul Casei Naţionale şi a caselor judeţene actuale, existand cel puţin teoretic posibilitatea de a încheia contracte de furnizari de servicii negociate, pe principiul cererii şi a ofertei. Va exista cel puţin teoretic un parteneriat real contractual, eliminand actualele abuzuri ale casei de asigurări atat faţă de plătitorii de asigurări(pacienţii asiguraţi), cat şi faţă de furnizorii de servicii medicale (cabinete, spitale, farmacii)”, este de părere dr. Grigore Hanţă. Conform acestui proiect, şi persoanele neasigurate vor avea dreptul la un pachet minimal de servicii medicale, care va acoperi şi urgenţele medico –chirurgicale. Va mai exista pachetul social de servicii de sănătate (PSSS), pentru asiguraţii cu venituri mici şi persoanelor asistate social, pentru servicii de sănătate cu risc funcţional/vital altele decât cele din pachetul de bază, decontate de la bugetul de stat. De asemenea, persoanele care beneficiază de pachetul de bază şi doresc să beneficize de anumite servicii suplimentare vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru plata asigurărilor facultative. Dovada calităţii de asigurat se va realiza cu cardul naţional de sănătate, iar calitatea de asigurat se pierde după 3 luni de neplată a contribuţiei.


Medicii din spitale, plătiţi în funcţie de cat muncesc


Şi spitalele vor fi reorganizate. Unităţile spitaliceşti vor putea fi publice, private şi publice cu structuri în care se desfăşoară activitate privată. De asemenea, spitalele vor fi organizate în unităţi nebugetare şi vor avea libertatea să facă angajări şi să ofere salarii în funcţie de competenţă. “În principiu, noua legea a sănătăţii este foarte bună. Medicii vor fi plătiţi în funcţie de serviciile pe care le acordă şi nu vor mai face parte din randul bugetarilor. Cat muncesc, atat primesc. Acum sunt salarii fixe stabilite în funcţie de clasificarea unităţii în care îşi desfăşoară activitatea”, a precizat dr. Gheorghe Bercea, managerul Spitalului din Adjud. Aceste unităţi vor avea însă obligaţia să acorde primul ajutor de urgenţă medical, în funcţie de competenţă, oricărei persoane care se prezintă în unitate. “Spitalele publice, instituţii de sănătate se autofinanţează şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare. Veniturile spitalelor publice provin: din contractele de servicii de sănătate încheiate cu asiguratorii de sănătate, din bugetul Ministerului Sănătăţii, din fonduri provenite de la bugetul de stat şi din venituri proprii”, se prezintă în proiect.


“Introducerea coplăţii este o decizie politică”


Bolnavii nu vor scăpa nici de coplata din sistemul sanitar. Asiguratorul va trebui să scoată bani din propriul buzunar pentru a putea beneficia de serviciile de sănătate din pachetul de servicii de sănătate de bază, sume încasate suplimentar de către furnizor faţă de suma decontată din fond. Vor fi însă şi excepţii astfel: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate,  pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună, femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii de sănătate în legătură cu sarcina şi lăuzia. “Coplata presupune o plată în plus din partea beneficiarului (solicitantului) unui serviciu medical. Pentru categoriile scutite de coplată, trebuie ca cel care stabileşte categoriile scutite, să plătească în locul lor. Nu este legal să impui unui spital sau unui cabinet privat să presteze servicii gratis. Acest lucru avea o formă legală în comunism, unde toţi medicii erau salariaţi şi materialele erau plătite de la buget. În prezent asistenţa de urgenţă obligatorie şi este gratis pentru pacient, indiferent cărui eşalon medical s-ar adresa. Din păcate pentru serviciile de urgenţă acordate în cabinetele medicale nimeni nu plăteşte (nici casa de asigurări, nici ministerul şi nici bugetul local...).Nu este normal ca pe langă munca neplatită a personalului, cabinetele să suporte şi costurile de acordare a acestor servicii. Serviciile de la UPU sunt gratis pentru pacienţi, dar costurile cu personalul, materiale, medicamente, aparatură, utilităţi, etc. sunt plătite de la bugetul Ministerului Sănătăţii”, mai spune dr. Grigore Hanţă. Rămane de văzut care va fi forma finală a legii şi cum îI va afecta pe cei mulţi, care cotizează de ani de zile pentru menţinerea sistemului în viaţă dar care îi cam refuză atunci cand le vine randul. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
raduf, acum 4294 zile, 23 ore, 4 minute, 10 secunde
@ tara ......... pai vezi ca sunt pe la Copaci, pe la Trasculescu da nu cred ca ai sanse sa ti-i dea inapoi.
tara nimanui, acum 4295 zile, 4 ore, 42 minute, 33 secunde
Da nenorocitilor dar sunt oameni care au contribuit o viata si nu au avut nevoie de servicii sau pana sa le asigurati voi ca nu a avut de unde da a murit si atunci ma intreb unde-s banii astia?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.