Social

Cum se pot asigura la sănătate persoanele fără venituri

Mihai Boicu
5 iul 2012 3285 vizualizări
Persoanele care nu au venituri pot dobandi calitatea de asigurat al sistemului de asigurări de sănătate dacă plătesc lunar contribuţia indivuală.

Baza lunară de calcul a acestei contribuţii este valoarea salariului minim brut pe ţară, de 700 lei. Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a dobandi calitatea de asigurat, să achite contribuţia pe ultimele şase luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale. Suma este calculată la salariul minim brut pe ţară, calculandu-se majorări şi penalităţi de întarziere. Persoanele încadrate în cele două categorii trebuie să se prezinte la organul fiscal pe raza căruia domiciliază, unde se va verifica în baza de date dacă au obţinut venituri anterior datei de 30 iunie 2012. Dacă se găsesc asemenea venituri, atunci se eliberează o adeverinţă cu care persoana respectivă se va prezenta la casa de asigurări de sănătate pentru a se stabili contribuţiile. Dacă în baza de date nu sunt indentificate venituri, atunci inspectorul fiscal va elibera o foaie de vărsămant care va cuprinde cuantumul contribuţiei, a majorărilor şi penalităţilor de întarziere datorate. Persoana în cauza se va prezenta cu acest document la trezorerie pentru plata sumelor. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
COLONHELP, acum 4310 zile, 16 ore, 47 minute, 15 secunde
sa voteze cu betivul de aNTONESCU
Oana, acum 4310 zile, 19 ore, 28 minute, 10 secunde
Si daca nu au chiar niciun venit de unde sa plateasca aceste sume si penalitati?
DR.Strangelove, acum 4311 zile, 4 ore, 5 minute, 31 secunde
Ce se mai aude despre plicurile pe care trebuia sa le primim de la Casa de Sanatate cu situatia contului fiecarui contribuabil ? Le primim in acest an ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.