Social

VIDEO!!!Reţeta electronică, încă un experiment romanesc

Aurelian Ivan
2 iul 2012 4751 vizualizări
Mult trambiţata reţetă electronică este, deocamdată, un fiasco u medicii nu au aparatură şi nici infrastructură pentru a putea lucra în sistemul reţetei electronice

 De ce să ne mirăm că nu a funcţionat reţeta electronică în Vrancea? Astfel de experimente eşuate se fac anual în toate domeniile, începand cu educaţie, sănătate şi pană la legislaţie. Nimeni nu se întreabă atunci cand se pune în aplicare un proiect, o idee, dacă au cu ce: fie ele resurse financiare, umane sau aparatură, cum este cazul în sănătate. S-a văzut de nenumărate ori cum se încep lucrări de construcţie ale unor şcoli sau spitale, dar nu se întreabă nimeni: sunt bani pentru finalizare? Pur şi simplu se încep lucrările şi nu se mai termină. Despre reţeta electronică se poate spune la fel, a început, cum se va termina sau dacă va funcţiona rămane de văzut. Deocamdată, în Vrancea nu s-a eliberat niciuna şi asta pentru că medicii spun că nu au o infrastrutură de internet pusă la punct  şi nici calculatoare performante. Aşa a debutat în Vrancea prima zi de eliberare a acestor reţete. Nu s-au eliberat, că nu au medicii cu ce. “Ne trebuie un internet de mare viteză pe care nu îl avem. Internetul pe care îl avem se întrerupe în timpul lucrului. Nu ştiu, cand reţeaua va fi foarte ocupată cu toţi medicii care vor transmite pe internet, probabil că o să stăm şi noaptea ca să transmitem reţetele pe internet”, ne-a spus medicul de familie Mihaela Gheţea. Medicii de familie se declară în general de acord cu acest nou tip de reţetă, dar invocă lipsa infrastructurii care să funcţioneze pentru a le permite să emită aceste reţete. “Suntem de acord, să nu mai planeze asupra medicilor că scriu reţete neacoperite la pacienţi care nu există. Deocamdată, nu avem infrastructură, cred că o să mai dureze o săptămană-două, asta după părerea mea”, ne-a spus un alt medic de familie, Natalia Ionescu.

Pacienţii habar nu au de reţetele electronice

Şi ca de fiecare dată, cei care ar “beneficia” de avantaje află ultimii. Cei care aşteaptă pe la uşile medicilor, în special bătranii, habar nu au ce e cu aceste reţete electronice şi cum vor reuşi ele să le simplifice viaţa. ”Nu ştiu nici ce înseamnă, măcar să primim pentru prima dată şi apoi mai vedem”, ne-a spus o pacientă. “Eu cred că este o uşurare pentru medici pentru că trebuie să scrie kilometri de reţete şi să caute coduri, e groaznic”, ne-a spus un alt pacient, care aştepta la uşa medicilor de familie reţeta lunară.

De la CAS, poate astăzi se dau reţetele

Medicii au reclamat mai multe neajunsuri în cursul zilei de ieri, cand a avut loc o întalnire cu reprezentanţii medicilor de familie şi oficialii Casei Judeţene de Sănătate Vrancea. “În cadrul acestei întalniri medicii şi-au expus problemele cu care s-au confruntat. Vom aduce la cunoştinţa Casei Naţionale de Sănătate, urmand ca în momentul în care vom primi precizări suplimentare să le transmitem medicilor. Concluzia a fost că pe parcursul zilei de astăzi (n.r. ieri) se va utiliza sistemul clasic de scriere a reţetelor şi, în momentul în care se vor clarifica, să mergem pe sistemul reţetei electronice”, ne-a spus Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea. (Aurelian IVAN)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea reacţiile medicilor şi ale pacienţilor vis-a-vis de reţeta electronică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.