Social

Arşita topeşte Vrancea

Raluca Manolache
21 iun 2012 1032 vizualizări
Judeţul este sub atenţionare de cod portocaliu de căldură u pacienţii de la Spitalul Judeţean luptă împotriva caniculei cu ceai din plante, dar şi cu aer condiţionat u medicii vă recomandă mancăruri uşoare, multe lichide şi evitarea deplasărilor la orele critice

Vrancenii se vor topi şi la umbră în aceste zile, în condiţiile în care temperaturile ar putea depăşi şi 37 de grade Celsius. Meteorologii au emis ieri o avertizare de “Cod Portocaliu” pentru astăzi, valabilă şi pentru jumătate din judeţ. “Pe parcursul zilei de vineri, 22 iunie, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35....37 de grade, atingand izolat valori de 38 de grade în zonele de campie din sudul şi estul ţării”, au anunţat meteorologii. Vremea caniculară se va menţine şi în acest weekend, dar nu este exclus să apară fenomene extreme. „În intervalul menţionat (22.06 ora 18 – 23.06 ora 18), instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor. În vestul, centrul, nordul şi nord-estul teritoriului vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie, local averse ce pot depăşi 20...25 l/mp şi pe arii restrânse căderi de grindină, mai ales în zona de munte”, mai spun meteorologii. În această situaţie, DSP va verifica condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

Aer condiţionat pentru bolnavi

Pacienţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă luptă împotriva caniculei cu ceai din plante, dar şi cu aer condiţionat. Unitatea s-a dotat şi cu aparate de filtrat apa, acestea fiind montate pe secţii astfel încat pacienţii să aibă acces la apă ori de cate ori au nevoie. Şi dacă ceaiurile şi apa nu sunt suficiente, pacienţii pot da drumul şi la aerul condiţionat. Aceasta în condiţiile în care spitalul cheltuie o avere pentru întreţinerea aparatelor de aer condiţionat montate, aproape 300.000 lei. Şi pentru că vremea se va încălzi în continuare, medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, mai ales între orele 10.00 şi 18.00, iar cei care au aer condiţionat să regleze temperatura cu cinci grade mai mică decat cea ambientală. Este recomandat, de asemenea, să se folosească pălării, să se consume cel puţin 1,5-2 litri de lichide şi să se mănance fructe şi legume proaspete, dar şi iaurt. Pentru limitarea creşterii temperaturilor în locuinţe, se recomandă ca jaluzelele sau draperiile să fie trase în timpul zilei, iar geamurile, închise pînă seara, cînd pot fi deschise şi lăsate aşa inclusiv noaptea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.