Social

Medici cu dureri de cap: Vrancenii vor fi trataţi cu reţete virtuale de la 1 iulie

Raluca Manolache
14 iun 2012 2146 vizualizări
Laptopul, internetul şi imprimanta devin obligatorii pentru furnizorii de servicii medicale u doctorii de familie atrag atenţia că nu doresc să facă şi munca altor medici, din spitale, policlinică, care uită că trebuie să le prescrie medicamente în regim compensat pacienţilor pe care îi tratează

Ca orice lucru aflat la început de drum, reţeta virtuală naşte controverse. Medicii de familie şi farmaciştii din judeţ s-au întalnit ieri cu oficalii din sistemul sanitar de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru a fi informaţi cu privire la implementarea prescrierii electronice de la 1 iulie. Practic, de luna viitoare medicii prescriptori vor trebui să folosească sistemul informatic pentru a le acorda bolnavilor tratamentele de care au nevoie. În cadrul întalnirii, au fost prezentaţi paşii ce trebuie urmaţi pentru prescrierea electronică a reţetelor, dar şi în ce constă dotarea. Medicul are nevoie de un laptop conectat la internet, dar şi de o imprimantă laser cu ajutorul căreia vor fi emise noile reţete cu cod de bară. Reţeta va fi completată în sistem, se va lista, iar cu aceasta pacientul va merge la farmacie. Aici, farmacistul cu un cititor de bare va putea vizualiza şi elibera medicamentele prescrise.


Medicii se tem de “un eşec” al prescrierilor virtuale


Aşa va arăta noua reţetă completată de medici

Munca birocratică îi îngrijorează pe medici, care trebuie să se instruiască în ultilizarea noilor tehnologii, alături de asistenţii din cabinet. Medicii au dorit să afle şi cum vor trebui să procedeze în cazul în care sistemul informatic unic integrat (SIUI) nu funcţionează, internetul dă eroare sau nu este curent. “Medicul va scrie reţeta pe un formular gata tipărit pe care îl avea pregătit pentru consulturi la domiciliu; la reluarea alimentării cu curent va transcrie reţeta pe calculator şi, dacă are legătura Inet, o va trimite în sistem”, li s-a răspuns de către oficialii din sistem. “Noi nu refuzăm această prescriere electronică. Este adevărat că unii colegi vor demara mai greu, din diverse motive, dar medicina de familie este pregătită să implemeteze acest sistem. Ne dorim însă ca acest sistem să funcţioneze deoarece atata timp cat SIUI nu funcţionează ne temem de un eşec”, a spus dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Doctorii de familie au mai atras atenţia că nu doresc să facă şi munca altor medici, din spitale, policlinică, care se fac că uită că le pot prescrie medicamente în regim compensat pacienţilor pe care îi tratează. Nu de puţine ori, medicii se trezesc la cabinet cu pacienţi abia externaţi din spital care solicită reţete. Aceasta în condiţiile în care medicul de familie nu poate prescrie pilule gratuite sau compensate în primele 30 de zile de la externarea pacienţilor.


Sancţiuni pentru medicii care nu se conformează


Doctorii de familie au solicitat ca şi ceilalţi medici prescriptori din sistem să fie înştiinţaţi despre ceea ce prevede legislaţia şi să fie traşi la răspundere în cazul în care încalcă legea. Medicii nu sunt foarte încantaţi nici de faptul că sunt obligaţi să folosească reţeta electronică şi riscă sancţiuni în cazul în care nu se conformează. Sancţiunile merg pană în situaţia în care medicului i se poate reţine o sumă egală cu contravaloarea prescripţiilor electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise într-un trimestru. Pană la sfarşitul anului în curs va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea clasică va coexista cu cea electronică. De asemenea, toate prescripţiile medicale prescrise off-line trebuie introduse în sistem pană cel tarziu în ultima zi a lunii în care s-a făcut prescrierea off-line. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pacient, acum 4304 zile, 15 ore, 55 minute, 53 secunde
De ce considera medicii o mare dificultate sa se adapteze la sisitemul informatic!? Sunt persoane care ar trebui sa se pregateasca permenent si in domeniul lor, sa fie receptivi la nou... oare de ce citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.