Social

Reţeta electronică, o prioritate: medicii şi farmaciştii vor fi instruiţi

Ziarul de Vrancea
12 iun 2012 1026 vizualizări
Oficialii din sănătate spun că de la 1 iulie va intra în vigoare prescrierea electronică şi nu va mai exista nicio amanare

Reţeta electronică este mai aproape de a deveni realitate. Oficialii din sistemul sanitar vrancean au participat ieri la o videoconferinţă organizată de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ce a avut ca temă implementarea modului electronic de prescriere a medicamentelor. Mihai Copaci, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) şi dr. Cătălin Graur, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), au participat la această şedinţă de lucru în cadrul căreia au fost informaţi că în următoarea perioadă trebuie să organizeze întalniri de lucru cu medicii prescriptori şi farmaciştii. Oficialii din sănătate spun că de la 1 iulie va intra în vigoare prescrierea electronică şi nu va mai exista nicio amanare, iar termenul pentru instruirea medicilor şi farmaciştilor este de două săptămani. Ministrul a mai solicitat ca, până la sfarşitul acestei săptămâni, fiecare judeţ să transmită CNAS o situaţie privind farmaciile care nu au acces la internet sau care au conexiune la internet asigurată telefonic. De asemenea, în perioada de pregătire, autorităţile sanitare judeţene au obligaţia de a raporta numărul persoanelor instruite, precum şi specialitatea acestora. Au fost făcute şi o serie de teste care au arătat că prin implementarea acestui sistem electronic de lucru se reduce timpul de eliberare a medicamentelor la farmacie, iar în cazul medicilor de familie se reduce birocraţia. Pană la sfarşitul anului în curs va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea clasică va merge în paralel cu cea electronică. Oficialii de la Bucureşti mai spun că furnizorii nu au nevoie de o aparatură specială care să faciliteze prescrierea reţetei electronice. Aceasta se va face pe calculator, laptop, printarea va necesita o imprimantă, iar transmiterea on-line presupune o conexiune Inet. Citirea codului de bare se va face, la farmacii, cu un cititor 2d compatibil cu softul utilizat în farmacii. De altfel, pe site-ul CNAS, www.cnas.ro, au fost postate două tutoriale care prezintă modul de lucru cu noile aplicaţii de raportare oferite gratuit de CNAS pentru medici şi farmacişti, care au fost deja adaptate pentru a se interconecta cu Sistemul pentru Prescripţia Electronică. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.