Social

Reţeta electronică merge în paralel cu cea clasică pană în 2013

Raluca Manolache
3 iun 2012 1070 vizualizări
„Pană la sfarşitul anului în curs va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea «clasică», pe hartie autocopiantă, va coexista cu cea pur electronică, varianta «on-line»”, anunţă oficialii din sănătate

Schimbări peste schimbări în Sănătate! Reţeta electronică se mai amană cu o lună. Deşi oficialii din sistemul sanitar au anunţat că de la 1 iunie 2012 ar fi trebuit ca noul mod de prescriere a medicamentelor, cel electronic, să intre în vigoare, această modificare se mai amană cu o lună pentru pregătirea logisticii necesare. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a fost înştiinţată că furnizorii de servicii medicale vor trebui să implementeze reţeta electronică de la 1 iulie 2012. „Pană la sfarşitul anului în curs va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea «clasică», pe hartie autocopiantă, va coexista cu cea pur electronică, varianta «on-line». Mai precis dacă medicul prescriptor este «on-line», atunci va prescrie electronic iar dacă, din varii motive, în acel moment nu are conexiune de internet, nu are curent electric în cabinet sau face prescrierea la domiciliul pacientului, atunci va folosi formularul «clasic», autocopiant, în trei exemplare, respectand normele în vigoare”, se arată într-o adresă primită de CAS Vrancea.


Reţete scoase la imprimantă, cu cod de bare


Cu toate acestea, de la 1 ianuarie 2013 se va renunţa la prescrierea «clasică» şi se va trece la prescrierea electronică «on» şi «off-line», cu printare efectuată pe hartie obişnuită de către medicul prescriptor. „Toate prescripţiile medicale prescrise «off-line» trebuie introduse în sistem, pană cel tarziu în ultima zi a lunii în care s-a făcut prescrierea «off-line», optim fiind raportarea prin conectare Internet la sistemul CNAS; în situaţia în care nu se poate face astfel raportarea, medicii prescriptori sau unităţile în care îşi desfăşoară activitatea au obligaţia să raporteze la casa de asigurări de sănătate în format electronic, la data prevăzută în contract/convenţie prescripţiile «off-line» prescrise în luna pentru care se face raportarea”, se mai arată în adresă. Oficialii de la Bucureşti mai spun că furnizorii nu au nevoie de o aparatură specială care să faciliteze prescrierea reţetei electronice. Aceasta se va face pe calculator, laptop, printarea va necesita o imprimantă, iar transmiterea on-line presupune o conexiune Inet. Citirea codului de bare se va face, la farmacii cu un cititor 2d compatibil cu softul utilizat în farmacii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.