Social

Reţeta electronică, obligatorie de la 1 iulie! Medicii nu vor să fie condiţionaţi

Raluca Manolache
28 mai 2012 1853 vizualizări
Reţeta electronică ar urma să fie utilizată de toţi furnizorii de la 1 iulie u medicii de familie spun că nu ar trebui să fie obligaţi să folosească prescrierea electronică, să fie condiţionaţi prin aplicarea de sancţiuni

Reţeta tradiţională va fi înlocuită de prescrierea electronică. De la 1 iunie, pacienţii ar putea să îşi ia medicamentele pe reţetă electronică. Aceasta pentru că de la începutul lunii viitoare ar putea deveni funcţional sistemul prin care medicii de familie vor putea prescrie reţetele cu cod de bare. Medicii de familie vor putea folosi atat prescripţiile off-line, cat şi cele on-line, cu menţiunea că de la 1 iulie acest mod de prescriere a medicamentelor va fi obligatoriu. „Începand cu data de 1 iulie 2012 toţi furnizorii de servicii medicale şi medicamente aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate sunt obligaţi să utilizeze prescripţia medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Prin excepţie, până la data prevăzută în norme, în situaţii justificate, prescrierea medicamentelor se poate face utilizând formularul de prescripţie medicală cu regim special –off-line”, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătăţii. De altfel, la sfarşitul săptămanii trecute, reprezentanţii medicilor de familie din Vrancea au fost prezenţi la Adunarea Generală a Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, întalnire în cadrul căreia s-a discutat şi despre proiectul iniţiat de Ministerul Sănătăţii cu privire la reţeta electronică.

Dacă se face, să se facă, dar să nu fie obligatoriu!

Medicii nu sunt mulţumiţi de faptul că li se impune să lucreze în acest sistem, iar acest lucru ar trebui să fie o opţiune. Dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, spune că nu este de acord cu modul de impunere a acestei reţete „Medicii sunt pregătiţi, problema este ca implementarea să se facă corect, fără ideea să îi obligăm. Această reţetă este condiţionată de buna funcţionare a Sistemului Informatic Unic Integrat. Dacă sistemul nu merge, reţetele nu pot fi încărcate”, a comentat dr. Grigore Hanţă. De asemenea, acesta spune că viitoarele stimulări ale doctorilor care folosesc această reţetă se vor face tot din bugetul alocat medicinei de familie, deci tot din banii doctorilor.

Sancţiuni pentru medicii care nu se conformează

Proiectul realizat prevede însă şi o serie de sancţiuni pentru medicii care nu se conformează. Se ajunge pană în momentul în care medicul va fi nevoit să suporte reţetele prescrise pacienţilor. „Aceste sancţiuni nu sunt constituţionale. Nu-mi poţi imputa o reţetă pe care o ridică un asigurat de la farmacie”, a arătat dr. Grigore Hanţă. Proiectul prevede că furnizorii au obligaţia să introducă în sistemul informatic toate prescripţiile medicale prescrise off-line până cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a făcut prescrierea off-line. În caz contrar, cei implicaţi riscă avertisment – pentru prima lună pentru care se constată nerespectarea obligaţiei din cadrul unui trimestru, diminuarea cu 10% a tarifului/serviciu exprimat în lei. În cazul în care în derularea contractului/convenţiei se constată nerespectarea obligaţiei, se reţine o sumă egală cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse sau neraportate prescrise în cadrul unui trimestru. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.