Social

Asigurătorii privaţi vor face legea în Sănătatea publică

Raluca Manolache
25 mai 2012 1138 vizualizări
n sondaj realizat printre cei ce plătesc la sănătate arată că două treimi din cei chestionaţi doresc să se asigure în sistemul de stat şi nu la firme private, aşa cum prevede noua lege a Sănătăţii u “sunt convins că această lege nu face altceva decat să destructureze spitalul ca instituţie publică”, este de părere Claudiu Grosu, liderul local de la Sanitas

Ce se pregăteşte pentru noua lege a Sănătăţii? Preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, manageri de spitale şi Claudiu Grosu, liderul de sindicat Sanitas din judeţ, s-au întalnit miercuri la Galaţi cu o echipă a Ministerului Sănătăţii care lucrează la întocmirea noului proiect privind Legea Sănătăţii. Mihai Copaci spune că discuţiile au pornit de la un sondaj realizat printre cei ce plătesc la sănătate care arată că două treimi din cei chestionaţi doresc să se asigure în sistemul de stat, în timp ce doar o treime preferă sistemul privat. Astfel, în proiectul noii legi apar două tipuri de asigurări de sănătate, una obligatorie şi alta parţial facultativă. “Se doreşte intrarea pe piaţă a asiguratorilor privaţi care vor face asigurări de sănătate pentru cei care vor dori să se asigure suplimentar. Casele de asigurări de sănătate judeţene vor rămane în continuare, dar ca să îndeplinească noile condiţii vor trebui să se grupeze în aşa fel încat să aibă minimum 700.000 de asiguraţi. CNAS se transformă într-o autoritate naţională de reglementare a sistemului de asigurări care va încheia contracte cu casele judeţene şi asiguratorii privaţi. Spitalele se vor putea transforma în fundaţii şi vor putea negocia salariile personalului în funcţie de performanţe”, a menţionat Mihai Copaci.

Sistemul se va polariza între săraci şi bogaţi

Şeful băncii sanitare spune că prin atragarea unor competitori în sistem va creşte fondul de asigurări de sănătate. “Consider că la momentul acesta, cand sistemul este subfinanţat, atragerea unor asiguratori privaţi nu poate aduce decat beneficii pentru sistem. Îmi este teamă însă că sistemul se va polariza între persoanele care au posibilităţi financiare, care îşi vor face asigurări private, şi persoanele din sistemul de stat la care lucrurile vor merge la fel ca şi pană acum”, crede Mihai Copaci. În cadrul asigurărilor obligatorii ar putea exista patru pachete de servicii medicale: pachetul minimal, care se acordă tuturor persoanelor asigurate şi neasigurate, pachetul de bază care se acordă tuturor asiguraţilor şi acoperă riscul financiar nesustenabil, pachetul social care se acordă persoanelor protejate social şi cuprinde servicii a căror compensare a fost redusă, dar care nu pot fi suportate de aceste categorii, iar pachetul special care cuprinde serviciile pentru boli cu risc vital, cu prevalenţă scăzută şi cu costuri mari.

Pacienţii cu venituri mici vor avea de suferit

La întalnirea de la Galaţi a fost prezent şi Claudiu Grosu, reprezentantul sindical al cadrelor medicale din Vrancea. Acesta nu vede cu ochi buni proiectul de lege pentru că în forma actuală, în care se propune ca spitalele să se transforme în fundaţii, pacienţii cu venituri mici se vor descurca şi mai greu. “Cred că a fost o întalnire care să bifeze un dialog. Sunt multe probleme care au fost puse în discuţie de reprezentanţii unor spitale, dar nu s-a primit nici un răspuns, sunt şi probleme ale noastre şi se încearcă a nu se discuta. Sunt convins că această lege nu face altceva decat să destructureze spitalul ca o instituţie publică, statul să-şi asume din ce în ce mai puţine responsabilităţi pentru sistemul public şi social de sănătate. Cea mai mare problemă va fi în zona pacienţilor cu venituri mici care nu-şi permit să încheie o asigurare privată. Nu am fost împotriva privatizării, dar statul trebuie să-şi asume spitalul ca o instituţie publică, cu venituri proprii”, a comentat Claudiu Grosu. Acesta spune că pe 10 iunie se va organiza o întalnire la care va participa şi ministrul Sănătăţii şi în cadrul căreia sindicaliştii îi vor prezenta nemulţumirile cu privire la acest proiect. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.