Social

Nu se mai fac vaccinări în şcoli: copiii, imunizaţi de medicii de familie

Raluca Manolache
21 mai 2012 1286 vizualizări
Calendarul se modifică prin introducerea unui nou vaccin care acoperă şase patologii diferite u vaccinul va conţine şi tulpina de prevenire a hepatitei de tip B

Elevii nu vor mai fi vaccinaţi la şcoală. Ministerul Sănătăţii a decis să modifice modul de realizare a programului de imunizare a copiilor împotriva unor boli grave. În acest sens, de la 1 iunie intră în vigoare un nou ordin emis de ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care reglementează calendarul anual de vaccinare şi conform căruia toate vaccinările vor fi realizate de acum înainte de medicii de familie. De asemenea, calendarul se modifică prin introducerea unui nou vaccin care acoperă şase patologii diferite. Acest vaccin va fi administrat la varstele de 2 luni şi de 6 luni şi are în plus faţă de celălalt vaccin tulpina de prevenire a hepatitei de tip B. „Toate vaccinările de la varstele şcolare vor fi făcute de medicii de familie. Copiii vor fi chemaţi la dispensar în funcţie de varsta pe care o au. În şcoală erau mai uşor de prins şi de vaccinat, probabil de acum înainte va fi mai dificil”, a precizat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. În acest moment, acoperirea vaccinală în judeţ este de peste 95% deşi la începutul anului şcolar au fost şi părinţi care au refuzat să-şi lase copiii să se vaccineze, deşi acest lucru era obligatoriu. Între timp, medicii au reuşit să îi convingă pe aceştia că vaccinarea este în binele celor mici. Conform schemei obligatorii de imunizare, copiii sunt vaccinaţi imediat după naştere. Sunt două seruri împotriva hepatitei B şi a tuberculozei, care se  fac în maternitate. Copiii sunt mai apoi vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, împotriva poliomielitei şi a hepatitei B. Se administrează mai multe seruri la 2, 4, 6 luni, la un an, apoi la 4, 6 şi 9 ani. La 14 ani se face un vaccin împotriva difteriei şi tetanosului. La varsta de un an şi la 7 ani se mai face un vaccin împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.