Social

Dificultăţi pentru spitale: salariile cresc dacă se suplimentează bugetul

Raluca Manolache
21 mai 2012 1158 vizualizări
Managerii de spitale spun că salariile vor fi majorate dacă se vor majora şi bugetele, iar procentul de 70% va fi eliminat

Majorarea salariilor în spitale, în imposibilitate dacă nu se majorează bugetul. Decizia Guvernului de a majora salariile bugetarilor cu 8% îi bagă în încurcătură pe şefii spitalelor care nu ştiu de unde ar putea face rost de bani pentru plata lefurilor mărite. Aceasta pentru că bugetele unităţilor spitaliceşti au fost stabilite încă de la începutul anului, iar dacă acestea nu vor fi majorate, nu se vor putea da salarii mai mari. Lefurile nu s-ar putea mări cu 8% de la 1 iunie pentru că spitalele nu s-ar mai putea încadra în procentul de 70% din contract pentru drepturi salariale. La Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani majorarea nu s-ar putea face dacă autorităţile nu vor lua în calcul o suplimentare a bugetului. Aceasta în condiţiile în care deja unitatea cheltuie cu salariile angajaţilor aproape 3,4 milioane de lei pe lună. “Bugetul este calculat. Fondul de salarii trebuie să reprezinte 70% din bugetul repartizat. Bugetul nu acoperă tot anul şi a fost împărţit pe şapte luni. Aşteptăm o rectificare”, a precizat ec. Nicolai Mărăscu, managerul Spitalului din Panciu. Unitatea cheltuie lunar cu salariile angajaţilor aproape 250.000 lei. Nici Spitalul din Vidra nu dispune de bani pentru creşterea de 8%. “În actualele condiţii nu există nici o posibilitate de majorare a salariilor. Dacă ni se întinde o mană rămanem în divizie. Am reuşit să ne încadrăm de la începutul anului în procentul de 70%, dar dacă se majorează salariile se va încălca legea”, a menţionat dr. Ion Doldor, managerul spitalului. Unitatea cheltuie cu salariile aproape 180.000 lei. Managerii speră să se mărească bugetul în condiţiile actuale. “Se va respecta cu greu procentul de 70%. Bănuiesc că se va mări şi bugetul pentru a se putea mări salariile cu 8%”, a arătat jr. Costel Negoescu, managerul Spitalului din Dumbrăveni, unitate care alocă pentru salarii aproape 400.000 lei lunar. Numai la Spitalul Municipal Adjud se pare că bugetul este mai mult decat suficient pentru această majorare. Dr. Gheorghe Bercea, managerul unităţii, spune că această majorare s-ar putea realiza deoarece în acest moment se cheltuie cu salariile sub 70% din bugetul alocat. Unitatea cheltuie lunar cu lefurile celor aproape 230 de angajaţi în jur de 600.000 lei. Conform legislaţiei în vigoare drepturile salariale nu pot fi mai mari de 70%. Restul banilor trebuie folosiţi pentru medicamente, materiale sanitare şi alte cheltuieli realizate în spitale. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.