Social

Veteranii se război se plang că le este încălcat dreptul la transport gratuit

Raluca Manolache
10 mai 2012 2581 vizualizări
Lt.col (r) Gheorghe Mocanu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război filiala Vrancea, susţine că tot mai mulţi veterani se plang că nu sunt luaţi de firmele de transport u în Vrancea, mai sunt aproape 5.000 de veterani şi văduve de război care beneficiază în fiecare an de aceste tichete de transport gratuit

Uitaţi pentru faptele de vitejie. Veteranii de război şi văduvele de veterani din judeţ se plang că o parte dintre transportatorii rutieri de persoane nu le oferă transport pe baza drepturilor de gratuitate garantate prin lege. Lt.col (r) Gheorghe Mocanu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război filiala Vrancea, susţine că tot mai mulţi veterani fac sesizări că nu sunt luaţi de firmele de transport, cele mai multe venind din zone precum Dumitreşti, Chiojdeni, Vintileasca, Jitia, Doaga, Mărăşeşti sau Adjud. A fost trimisă în acest sens şi o informare la Bucureşti, dar răspunsul nu este unul mulţumitor. Se promit controale de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. “Sesizarea filialei Vrancea a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război a fost remisă pentru soluţionare Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, cu toate că nu conţine informaţiile necesare demarării unei cercetări în acest sens. (…) Referitor la modul de acţiune în asemenea situaţii, vă comunicăm că pentru a putea lua măsuri în timp util ori de cate ori apar greutăţi la admiterea la transport a beneficiarilor Legii nr. 44/1994, reprezentanţii filialelor judeţene şi ANVR sau nemijlocit cei în cauză, trebuie să sesizeze Inspecţia de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier indicand ziua, ora, traseul şi numărul de înmatriculare al autovehiculului al cărui conducător refuză să primească biletele speciale de călătorie gratuită”, se arată în adresa transmisă de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război. Lt.col (r) Gheorghe Mocanu spune că şi societăţile de profil au luat această decizie pentru că, în unele situaţii, decontul biletelor de către Ministerul Transportului se face cu întarziere. „Am ieşit din spital şi trebuia să merg acasă la Paltin. Nu aveam bani şi am vrut să merg cu microbuzul în baza biletului. Şoferul nu a vrut să mă ia. M-a luat însă pentru că nu am vrut să mă dau jos din microbuz. Nu este prima dată cand păţesc acest lucru”, a precizat veteranul de război Necula Irimia, de 91 ani.


67.000 bilete gratuite pentru veteranii de război

În Vrancea, mai sunt aproape 5.000 de veterani şi văduve de război care beneficiază în fiecare an de aceste tichete de transport gratuit. Conform legislaţiei în vigoare, veteranii de război decoraţi cu ordine şi medalii beneficiază de cate 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 călătorii simple, în cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferată, la tren de orice rang, iar veteranii de război şi văduvele de război care locuiesc în mediul rural au dreptul în cursul unui an calendaristic la 12 călătorii interne dus-întors gratuite pe mijloacele de transport auto, dacă nu există posibilitatea să călătorească pe calea ferată, sau la 12 călătorii interne gratuite dus-întors pe căile fluviale, la alegere. Asociaţia Veteranilor de Război filiala Vrancea a primit pentru acest an 11.000 bilete pentru clasa I CFR, 34.000 de bilete pentru clasa II şi 67.000 de bilete pentru transportul auto. Nu trebuie să uităm că reprezentanţii veteranilor au sesizat poliţia la începutul anului cu privire la faptul că mai multe societăţi de transport călători din judeţ, dar şi din afara judeţului, sunt bănuite că vor să deconteze călătorii fictive ale veteranilor şi văduvelor de război. Cazul este cercetat de Poliţie. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.