Social

33 de persoane au fost muşcate de căpuşe la iarba verde, de 1 Mai

Raluca Manolache
2 mai 2012 2572 vizualizări
15 dintre victime sînt din Focşani, aşa că medicii atrag atenţia să fiţi foarte atenţi atunci cînd ieşiţi la iarbă verde

Sănătatea vrîncenilor este pusă în pericol de căpuşe. 33 persoane au ajuns în ultimele zile la secţia de boli contagioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfîntul Pantelimon” Focşani după ce au fost muşcate de căpuşe. Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că aceste persoane s-au prezentat la spital în perioada 28 aprilie -1 mai după ce au fost muşcate de aceste insecte periculoase. 15 dintre aceşti pacienţi sînt din Focşani şi restul trăiesc în mediul rural. “Victimele” acestor insecte nu au avut nevoie de internare în spital, dar autorităţile sanitare sînt îngrijorate de numărul tot mai mare de persoane care se prezintă la spital. Medicii trag un semnal de alarmă pentru că muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă. Aceasta poate provoca o boală gravă, respectiv boala Lyme. “Ultimul stadiu al bolii Lyme poate apărea dacă boala nu a fost detectată sau tratată corespunzător de timpuriu. Simptomele bolii Lyme în ultimul stadiu pot apărea în două săptămîni sau chiar în ani de zile de la înţepătura care a produs infecţia şi include artrită, mai ales la genunghi, iar mai apoi la adulţi deteriorarea funcţiilor cognitive. Boala Lyme nu se transmite de la o persoană la alta. Riscul de a face boala Lyme depinde de expunerea fiecărei persoane la căpuşe. Copiii şi adulţii care petrec mult timp în aer liber – mai ales în zonele împădurite sau în apropierea acestora – au un risc mai mare de a contracta boala Lyme. În cazuri rare, boala Lyme contractată în timpul sarcinii poate fi transmisă la fetus. Dacă sînteţi însărcinată şi vă preocupă acest lucru, cereţi sfatul medicului. Animalele domestice precum cîinii şi pisicile se pot infecta cu bacteria bolii Lyme şi pot transporta căpuşe infectate în zonele locuite de oameni. Dacă aveţi cîine sau pisică, discutaţi cu veterinarul despre produsele şi măsurile de protecţie pe care le puteţi aplica pentru animalul dumneavoastră”, spun specialiştii. Astfel, cînd mergeţi în aer liber ar trebui să urmaţi toate regulile pentru a vă proteja de muşcătura de căpuşă. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.