Social

În Vrancea, chiuretajul este folosit ca metodă contraceptivă

Raluca Manolache
20 apr 2012 6185 vizualizări
"36% dintre femei declară că au avut cel puţin un avort iar potrivit răspunsurilor oferite, o femeie din patru de peste 33 ani a făcut cel puţin un avort", sînt concluziile sondajului realizat de Institutul pentru Politici Publice u anul trecut, în Vrancea, numărul femeilor care au recurs la această metodă de contracepţie a scăzut

O femeie din patru, cu vîrsta de peste 33 de ani, a făcut cel puţin un avort, iar aproape jumătate dintre romance nu merg nici măcar o dată pe an la un control ginecologic. Acestea sînt concluziile alarmante la care a ajuns Institutul pentru Politici Publice în urma efectuării unui sondaj naţional privind atitudinile şi comportamentul femeilor fertile din România faţă de întreruperile de sarcină. Cercetarea s-a desfăşurat în perioada 28 februarie - 10 martie pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia de femei fertile 18-49 ani. „Femeile din eşantionul cercetării IPP, reprezentative la nivel naţional, au în general un nivel scăzut de educaţie sexuală respectiv în domeniul sănătăţii -reproducerii şi cunosc în general foarte puţin despre efectele folosirii mijloacelor de contracepţie. În locul asumării de responsabilităţi pe baza accesării cît mai multor informaţii, ele aşteaptă ca statul să facă mai mult. 46% din respondentele la sondaj pretind că nu ar fi îngrijorate că ar putea rămîne însărcinate fără să îşi dorească. De altfel 36% dintre femei declară că au avut cel puţin un avort iar potrivit răspunsurilor oferite, o femeie din patru de peste 33 ani a făcut cel puţin un avort (numărul femeilor cu vîrste cuprinse între 18 - 32 de ani ce au realizat întreruperi de sarcină este totuşi în scădere faţă de cercetări similare din anii precedenţi)”, prezintă IPP. De asemenea, 84% dintre femei consideră că statul trebuie să se implice mai mult în prevenire sarcinilor, iar 49% dintre femeile fertile din România declară, în 2012, că nu au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală sau a reproducerii.


Numărul chiuretajelor este în scădere în Vrancea


La nivelul judeţului Vrancea, numărul femeilor care au recurs la această metodă de contracepţie anul trecut a scăzut în comparaţie cu ultimii ani, dar îngrijorător este faptul că majoritatea femeilor care au făcut un avort sînt de la ţară. Dacă în 2011 medicii specialiştii şi spitalele din judeţ au făcut 1.834 de întreruperi de sarcină, din care 1.239 au fost la cerere, în 2010 au fost 1.980 de intervenţii de genul acesta din care 1.419 au fost la cerere. „În general este ponderea mai mare în rural. Este vorba despre o problemă de accesibilitate mai dificilă şi în condiţiile în care avem comunităţi rurale departe de Focşani, de un centru specializat unde se pot face întreruperi de sarcină sau planificare familială. În ultimii ani am asistat la o scădere continuă a planificării familiale, lucru care a dus la o scădere foarte mare a încrederii publicului în posibilităţile de ofertă gratuită pe care le aveau medicii de familie. După 2008 a scăzut continuu această problemă. Pacientele noastre vin greu la sfaturi. De obicei vin dacă le şi putem oferi ceva. Se merge pe ideea «dacă se întîmplă, vom face chiuretaj». Este o nececitate obiectivă şi imperioasă să facem mai multă educaţie sanitară. Pentru că numărul de avorturi arată că populaţia nu este educată, nu are posibilităţi de a afla noutăţile, de a se prezenta la consultaţii”, a explicat dr. Alin Lazea, consilier de specialitate la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.