Social

CAS vrea bani pentru tratarea victimelor accidentelor şi agresiunilor

Raluca Manolache
17 apr 2012 1198 vizualizări
50 de dosare de acest fel au fost predate executorilor judecătoreşti pentru recuperarea debitelor, însă altele s-au închis pentru că debitorii au fost declaraţi insolvenţi u unele datorii sînt vechi, chiar şi din 2006

 Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea are de recuperat şi acum sume de bani de la pacienţii care au fost victime ale unor agresiuni sau care provin din accidente de circulaţie. Deşi legislaţia cu privire la recuperarea acestor sume s-a modificat în anul 2006, instituţia din sănătate nu a reuşit să obţină banii cuveniţi, cheltuiţi cu spitalizarea acestor pacienţi. În evidenţele “băncii sanitare” există 208 dosare penale cu formulă executorie astfel: în 96 cazuri debitorii şi-au achitat dările, în 62 de cazuri debitorii au fost declaraţi insolvenţi şi 50 de dosare au fost predate executorilor judecătoreşti pentru recuperarea debitelor. “În dosarele respective CAS Vrancea s-a constituit parte civilă iar acestea au avut ca obiect vătămări corporale, accidente rutiere. Procedural, s-au predat executorilor judecătoreşti pentru recuperarea debitelor. Procedura se realizează ca urmare a înţelegerii între părţi întrucît nu există contracte ferme între CAS şi executori”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea.

 

Ambulanţa şi spitalele sînt cele obligate să recupereze banii

 

 

În prezent, Ambulanţa şi spitalele sînt cele obligate să recupereze banii de la cei ce se fac vinovaţi de producerea accidentelor sau agresiunilor. Astfel, unităţile se constituie parte civilă în anumite procese pentru a intra în posesia banilor cheltuiţi. “Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentînd cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentînd cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile avînd ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobîndesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată. Furnizorii de servicii care accordă asistenţă medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligatia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontarii, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective”, se prezintă în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.