Social

Spitalele vrincene se zbat in chinurile reformei

Ziarul de Vrancea
29 mai 2006 840 vizualizări
Prevederile pachetului legislativ privind reforma au devenit operabile de ieri, fara a avea insa norme de aplicare. Toate organismele de conducere din spitale vor trebui dizolvate si se va organiza concurs. Doctorul democrat Nicolae Moise nu mai poate profesa la ORL.

Mai multe prevederi ale Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii se aplica incepind de ieri. Cu toate acestea, normele de aplicare ale acestei legi nu exista. Situatia nu este singulara in practica legislativa si arata ca, de fapt, initiatorii actului normativ, in speta Ministerul Sanatatii, ar putea opera cu o lege nefunctionala. Stiind acest lucru, nimeni nu se grabeste sa se conformeze noilor reglementari. Potrivit noii legi, pina ieri, toate consiliile de administratie si comitetele directoare de la spitale ar fi trebuit dizolvate, iar in locul lor va exista un consiliu consultativ, un manager si alti directori. Pina la organizarea concursurilor, in spitalele vrincene vor fi numiti directori interimari. Cu o singura exceptie, interimatul va fi asigurat de directorii in functie la acest moment. "Am trimis la Ministerul Sanatatii propunerile de manager, director medical, director financiar, iar in cazul Spitalului Judetean, si pentru director de ingrijiri. Cu exceptia Spitalului Odobesti, unde directorul iese la pensie intr-un an de zile si nu poate concura pentru functia de manager, restul propunerilor au fost medicii, actuali directori de spital. In locul directorului Petre Angheluta a fost propus medicul Viorel Hanta. Deoarece pina acum spitalele mici nu aveau director medical si financiar, a trebuit sa propunem persoane si pentru aceste functii. Incepind cu data de 29 mai, directorul Spitalului Judetean, Nicolae Moise, va fi numit cu delegatie pina la organizarea concursului pentru functia de manager. Directorul isi va putea desfasura activitatea de medic doar in afara programului, de aceea va trebui sa mai angajam un ORL-ist", ne-a declarat medicul Dima Cozma, directorul DSP Vrancea. Lista cu cele sapte propuneri a ajuns deja la Ministerul Sanatatii si, din surse neoficiale, se pare ca a si fost deja aprobata. Legat de infiintarea consiliului consultativ, cel putin la Spitalul Judetean Focsani, directorul Nicolae Moise a declarat ca acest cru este deja stabilit. "Am decis deja cei cinci membri pe care ii va avea in componenta consiliul consultativ al spitalului, iar organismul devine operabil, conform legii, incepind de duminica. Probabil eu voi ramine in continuare delegat pe functia de conducere pina la concurs", a precizat Nicolae Moise.


Directori au parte de mai multe restrictii


Prevederea care il obliga pe manager sa aleaga intre functie si ractica medicala in spital se aplica, conform articolului 180 din lege, doar pentru unitatile care au mai mult de 400 de paturi. Singurul spital vrincean aflat in aceasta situatie este cel judetean. Restul medicilor vor putea ocupa functia de manager sau una dintre cele de director fara nici o restrictie. Noua Lege a spitalelor prevede ca directorul trebuie sa fie absolvent al unei institutii de invatamint superior si al unor cursuri de perfectionare in management agreate de Ministerul Sanatatii. Directorul va incheia un contract de management cu MS, pe o perioada de trei ani. Acest contract poate fi prelungit sau reziliat inainte de termen, in urma evaluarii anuale efectuate pe baza criteriilor de performanta. Managerul este insa restrictionat prin alte prevederi continute de lege. El nu va avea voie sa exercite alte functii salarizate sau indemnizate, activitati sau functii de manager (inclusiv cele neremunerate) si nici sa detina parti sociale, actiuni sau interese la societati comerciale ori organizatii neguvernamentale care au

relatii comerciale cu spitalul. Aceasta interdictie se extinde pina la rudele ori afinii de gradul IV. Ca remuneratie, pentru directorul unui spital municipal, limita minima a salariului de baza este 16 milioane lei vechi, iar cea maxima de 28 milioane lei. Contabilul sef poate primi intre 11 si 24 milioane lei, directorul administrativ intre 9 si 22 milioane lei, iar directorul de ingrijiri intre 7 si 18 milioane lei. (L. NENCIU, G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.