Social

Criza de bani, personal si masini la Ambulanta

Liliana Nenciu
27 mai 2006 935 vizualizări
Banii de salarii pentru angajati ajung doar pina in luna august. O parte din salariatii SAJ vor sa plece la munca in strainatate. Majoritatea autosanitarelor au depasit norma de casare.

In plina reforma sanitara, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta spune ca a ajuns la limita rabdarii din cauza lipsei de bani, de personal si din cauza masilor care in mare parte au depasit norma de casare. In prezent, Ambulanta dispune de 62 de autosanitare, din care doar 57 sint functionabile, dar care sint depasite fizic si moral de ani buni. Situatia parcului auto a fost si a ramas principala problema a Serviciului de Ambulanta. Datorita costurilor mari de achizitie a unor autospeciale noi, in comparatie cu fondurile reduse, situatia a ramas in suspensie. Microstatia Focsani dispune in prezent de 18 masini, dintre care 14 functionabile, dar se strica adesea. Dintre acestea, trei sint de grad 0, cele prioritar solicitate la interventii. De ceva vreme, doua ambulante stau in garaj deoarece s-au defectat, iar directorul Nicolae Varasciuc spune ca va mai dura pina cind aceastea vor fi reparate, datorita costurilor ridicate ale pieselor de schimb. "Acum, cu gripa aviara, am vrut sa trimitem mai multe masini in teritoriu, insa n-am avut de unde. Iar cum un necaz nu vine niciodata singur, doua ambulante s-au defectat de vreo doua saptamini si nu le mai putem folosi. Una are carburatorul defect, iar cealalta nu are frine. Nu avem cu ce sa le reparam, mai ales ca bugetul alocat de Casa de Asigurari este foarte mic si nici macar de salarii n- avem bani! Noi am cerut un buget de 65 de miliarde de lei si ne-au fost alocate doar 38,5 miliarde lei. Nici macar nu stim cum ne vom descurca cu banii, cred ca pentru salarii ne ajung doar pina in luna august", ne-a declarat medicul Nicolae Varasciuc, directorul SAJ Vrancea. In ceea ce priveste personalul, nici aici situtia nu este mai roz. Conform directorului, trei asistente medicale au semnat deja contract cu alte unitati sanitare din Italia si pot pleca in orice clipa d ela locul de munca. "Este dreptul lor sa plece, sa cistige mai bine. Atita timp cit noi nu le putem asigura nici salariile, nu putem avea pretentii. Sintem in insuficienta de personal si nici nu ne permitem sa angajam alti oameni", a mai precizat directorul SAJ. Cu bani multi sau putini, cu personal sau ambulante insuficiente, medicii si asistentii de la SAJ salveaza zilnic sute de vieti. Conform unei statistici pe anul 2005, numarul de solicitari a depasit 26.000, din care mai putin de jumatate au fost de grad 0.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.