Social

Zilierii sînt plătiţi cu sume între 2 lei şi 10 lei pe oră

Mihai Boicu
27 mar 2012 1305 vizualizări
Chiar dacă pentru banii încasaţi se plăteşte impozite pe venit, muncitorii sezonieri nu sînt asiguraţi la pensii

Începerea sezonului agricol înseamnă şi  debutul unei noi perioade de activitate pentru persoanele care muncesc “cu ziua”, adică zilierii. Potrivit Legii 52/2011, durata activităţii ocazionale este cuprinsă între minim o zi, cu o perioadă de lucru de 8 - 12 ore ( 6 ore pentru minori) şi maximum 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. “Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 7 ore de muncă”, precizează Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Remuneraţia brută nu poate fi mai mică de 2 lei/oră şi nu trebuie să depăşească 10 lei/oră. Plata la oră se face la sfîrşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi beneficiar.  Beneficiarul  - persoană juridică- are obligaţia de a înfiinţa Registrul de evidenţă a zilierilor, să-l completeze şi să-l pună la dispoziţia organelor de control. De asemenea, beneficiarul trebuie să calculeze impozitul pe venit de 16% asupra remuneraţiei brute şi să vireze lunar la Finanţe, pînă pe data de 25 a lunii următoare celei în care s-a făcut plata. Lunar, pînă pe data de 5, beneficiarul trebuie să înainteze Inspectoratului Teritorial de Muncă un extras al Registrului care să conţină înregistrările din luna precedentă. Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţii sociale de către zilieri şi beneficiari. În consecinţă, zilierul nu are calitatea de asigurat în sistemul pensiilor, cel al asigurărilor de sănătate şi de şomaj. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4383 zile, 12 ore, 16 minute, 46 secunde
Bai Mihai,se vede ca esti coleg cu Iulica,aia care nu le are cu gramatica. "Se plateste impozite" ? Lasa-te,bai baiete,de scris. Vinde si tu ziare pe la intersectii daca tii atat de mult la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.