Social

VIDEO!!!Duşuri cu apă rece la ANL-uri din cauza miliardului de la gaze

Iulia Crețu
23 mar 2012 16573 vizualizări
13 scări de bloc au fost sistate de la furnizarea gazului metan, oamenii fiind nevoiţi să facă baie la lighean din cauza datoriilor u Primăria Focşani susţine că are de strîns de la rău-platnici un miliard de lei vechi u printre scările tăiate de la apă caldă se numără şi cea în care stă deputatul Alin Trăşculescu u chiriaşii recunosc că datoriile sînt mari şi se plîng de facturile ridicate la gaze pe lunile ianuarie şi februarie u o garsonieră ANL de 44 mp a primit o factură la gaz în februarie de 3.800 lei u viceprimarul “anelist” Matişan îi ameninţă pe rău-platnici cu evacuarea

23 martie 2012

Foto: Chiriaşii de la ANL-uri au rămas cu facturile în urmă, motiv pentru care fac baie la lighean
Locatarii spun că cei cu datorii mari au rupt facturile pentru a nu se face de ruşine. Aceasta în ciuda faptului că, în loc de nume, apare doar “codul de client”

 

Nici nu a venit bine primăvara că unii focşăneni sînt deja condamnaţi să încerce duşurile reci. Se întîmplă la mai multe scări de bloc din cartierele ANL Tineretului şi Democraţiei din Focşani, unde sînt datorii la furnizorul de gaze care sar de un miliard de lei vechi. Chiriaşii sînt nemulţumiţi de condiţii şi spun că prea multe nu au ce face decît să lipească în fiecare zi listă cu datornicii, pentru a-i determina ca măcar de ruşine să mai achite din facturi. Printre scările la care s-au oprit gazele se numără şi cea în care locuieşte, cînd vine pe la Focşani, şi preşedintele PDL Vrancea, deputatul Alin Trăşculescu. În schimb, chiriaşii arată cu degetul că, deşi sînt datorii mari şi în scările unde stau Cătălin Gheţu, fiul lui Toader Gheţu, fostul director de la Protecţia Copilului, dar şi viceprimarul Bogdan Matişan, aici gazele nu au fost oprite.

“În loc de apă caldă curge apă rece”

“Ştiu că verişorii mei care stau aici au apă caldă doar ziua, seara nu este. Nu ştiu motivele, dar evident că îi afectează, nu poţi face nimic fără apă caldă”, ne-a spus o femeie. O chiriaşă din ANL Tineretului spune că are vecini care nu şi-au mai plătit demult facturile la gaze, unii strîngînd datorii de 2.500 lei (25 milioane lei vechi). Aceasta explică însă că facturile la gaze pe lunile ianuarie şi februarie au fost mai mari şi că unii vecini şi-au pierdut locurile de muncă, fiind în imposibilitatea de a achita dările la Primăria Focşani. “În loc de apă caldă curge apă rece. Datoriile sînt, într-adevăr, foarte mari. Sînt vecini care au datorii de la 4,5 milioane lei vechi în sus, sînt şi cu 8, 9 şi chiar 25 de milioane lei vechi, la mine în bloc. Deocamdată încălzim apa, ce putem face? Încălzim două oale mari, punem un sfert de cadă şi aşa facem baie. Asta e”, ne-a mai spus o chiriaşă care cere clemenţă de la Primărie.

Restanţe de 25 milioane lei vechi la gaze

Nu doar clienţii ENET au avut un şoc cînd au citit facturile pe luna februarie. Şi la ANL-uri a fost la fel cînd în căsuţele poştale au fost puse facturile la gaze naturale. O garsonieră de 44 mp a fost taxată la încălzire cu 3.800 lei. “Sînt cîţiva care au datorii şi pentru cîţiva suferă toţi. De două zile au sistat gazele, au pus sigiliu. Încălzim apă la aragaz, pe butelie. Luna trecută, facturile au fost cam îndesate, de 3,7-3,8 milioane lei vechi, ceea ce este mult pentru o garsonieră de 44 mp. Ar trebui să se ducă oamenii cu jalba în proţap şi să se găsească o metodă să-i taie numai pe cei cu datorii”, ne-a spus şi un domn, venit în vizită la copii. În unele scări se lipiseră liste ale ruşinii, care însă dispar repede, fiind rupte de cei cu datorii mari. “Factura a venit 469 lei, e mult faţă de alte luni. Sînt vecini şi cu mai mult, este rău. Copilul trebuie să meargă la şcoală, noi la serviciu şi lucrăm cu publicul, nu ne putem duce aşa. Vom merge să le arătăm copii după chitanţă să vadă că unii am plătit, dar nu cred că se va rezolva, pentru unul suferim toţi. Sperăm ca datornicii să plătească datoriile”, a mai spus un alt chiriaş ANL de pe strada Pinul nr. 4.

Ameninţaţi cu evacuarea din locuinţe

De la Primăria Focşani, chiriaşii ANL cu datorii nu vor găsi prea multă clemenţă, după ce viceprimarul Bogdan Matişan a avertizat că pentru plata unor facturi a fost utilizat şi fondul de rulment. Matişan atenţionează că în cazul celor cu datorii de zeci de milioane lei vechi se ia în calcul şi evacuarea din locuinţa socială. “13 din cele 33 scări de bloc în administrare au fost sistate de la furnizarea gazului metan care alimentează scările de bloc. Motivul: nu s-au achitat facturile aferente lunilor ianuarie şi februarie. Din totalul de 200.000 lei a rămas un rest de plată de 100.000 lei, adică un miliard de lei vechi. Singura soluţie e plata de urgenţă, Distrigaz nu acceptă decît plata integrală a facturilor. Vor apărea şi taxele de branşare şi rebranşare, un cost în plus. Am făcut proceduri de somaţie mai ales pentru cei care au datorii mult mai mari decît cele curente şi probabil vom trece la evacuarea celor cu datorii foarte mari”, ne-a spus şi viceprimarul Bogdan Matişan. (Iulia CREŢU) 

944 de oameni vor ANL în Focşani

În şedinţa de marţi a Consiliului Local Focşani, aleşii vor aproba şi lista de priorităţi pe acest an, pentru repartizarea de locuinţe tip ANL. Comisia socială a analizat un număr de 1.793 de dosare din care: 59 dosare noi depuse în 2011 şi 1.734 dosare depuse în anii precedenţi. “În urma punctării dosarelor au rezultat un număr de 944 dosare admise şi un număr de 849 dosare respinse, întrucît nu au îndeplinit criteriile de acces (au depăşit vîrsta de 36 de ani, lipsa locului de muncă sau a punctului de lucru pe raza municipiului Focşani, lipsa actelor solicitate conform legii, deţinerea în proprietate a unei locuinţe în municipiul Focşani). Cel mai mare punctaj rezultat a fost de 77 de puncte iar cel mai mic punctaj de 18 puncte”, a declarat Cristina Costin, şef serviciu investiţii în Primărie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
suparatu, acum 4386 zile, 17 ore, 34 minute, 46 secunde
Este bine ca cei ce vorbesc de rau ENET-ul sa se gindeasca de doua ori cind fac acest lucru ! De ce oare nu este criticat Distrigaz ca ne omoara cu facturile si ca a fi la zi cu toate platile este citeste integral
nutica, acum 4387 zile, 12 ore, 50 minute, 14 secunde
Pai daca punctarea dosarelor s-a facut pe interes si au luat locuinte in ANL toata smecheria de bosi,fii,fice,nepoti.soferi si alte slugi unii care nici nu aveau nevoie de astfel de locuinte care citeste integral
Liviu, acum 4387 zile, 16 ore, 43 minute, 29 secunde
Nu inteleg de ce a trimis Distrigaz factura din noiembrie,decembrie si ianuarie,cumulata in luna ianuarie cu scadenta in luna ianuarie.Sunt si garsoniere sau apartamente unde nu sta nimeni.Ce vom face citeste integral
Nelutu, acum 4387 zile, 22 ore, 37 minute, 3 secunde
Saracii bogati bagati de Oprisan la ANL sunt si zgarciti si nesimtiti. Sa va fie rusine!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.