Social

Birocraţia care omoară!

Ziarul de Vrancea
22 mar 2012 336 vizualizări
Un focşănean a murit de cancer într-un spital din Franţa iar statul roman a făcut nişte economii

“Vreau ca tratamentul recomandat de medicii de la Clinica Marie Curie din Franţa să-mi fie prescris pînă nu va fi prea tîrziu. Viaţa mea depinde de rapiditatea cu care veţi răspunde acestei solicitări. Demersurile mele sînt cele ale unui om aflat pe muchia dintre viaţă şi moarte”, cerea disperat focşăneanul Dan Gabriel Negoi ministrului Sănătăţii pe 13 martie. Trăim în Romania şi ce credeţi că s-a întîmplat? Tînărul focşănean s-a stins, iar medicii francezi l-au tratat de cancer pe datorie…
Gabi Negoi, un tînăr din municipiul Focşani, deosebit de apreciat în grupul său de prieteni, a decedat miercuri noaptea într-un spital din Franţa, în urma unei suferinţe provocate de complicaţiile cancerului. „Carcinom  adenoid chistic al palatului extins la fosa cerebrală medie”. Aşa sună verdictul sec dat de medici pentru care Gabi căuta leac din anul 2010. Gabi Negoi avea 28 de ani împliniţi pe 21 februarie şi îşi refăcuse viaţa după ce fusese achitat în 2005 pentru implicarea sa într-un dosar al consumatorilor de droguri din cartierul Sud, cînd a aflat că excrescenţa pe care o neglijase nu este doar o simplă rană în cavitatea bucală. Prietenii săi spun că a luptat din răsputeri să se facă bine, însă complicaţiile, birocraţia şi indiferenţa autorităţilor sanitare l-au învins înainte de vreme. Starea lui de sănătate s-a agravat şi necesita eliberarea unui nou certificat E112,  de care au nevoie asiguraţii romani care necesită tratament în statele UE. Acum, după ce a murit pe un pat de spital la mii de kilometri de casă, autorităţile sanitare dau vina pe el că nu le-a respectat birocraţia.


Lupta cu sistemul…


Nenumăraţii prieteni ai lui Gabi Negoi au inundat ieri reţeaua de socializare Facebook cu mesaje de condoleanţe şi aprecieri faţă de cel care a fost Gabi Negoi, „un băiat de nota 10”, „altruist şi săritor” „o persoană cum rar întîlneşti”, dar pe care soarta l-a pus la mari încercări. Ce nu ştiu mulţi dintre cei care l-au cunoscut este că Gabi a făcut eforturi disperate pentru a obţine decontarea tratamentului la clinica din Franţa, însă nu a fost un expert în lupta cu autorităţile statului. El a beneficiat de radioterapie cu protoni şi fotoni  într-o clinică din Paris, după proceduri care nu sînt accesibile bolnavilor în Romania. „La acest moment, mă aflu internat la Clinica Marie Curie din Franţa, unde am plecat în disperare de cauză, pentru că starea mea de sănătate s-a agravat iar aici este singura Clinică unde pot beneficia de tratament adecvat afecţiunii mele. Dar acest lucru presupune ca deconturile pentru primul formular să fie efectuate de către Casa Naţională către Institutul Marie Curie, lucru care pînă la această dată – 13.03.2012 nu s-a întîmplat”, se arată într-un memoriu pe care tînărul l-a trimis autorităţilor sanitare. Autorităţile romane i-au decontat primul tratament urmat la o clinică din oraşul francez Lyon, însă actele pentru ca banii să ajungă la celălalt spital din Paris, unde a fost transferat între timp, nu au fost întocmite corect, aşa încît Gabi a început o luptă cu birocraţia din sistemul sanitar pe care avea să o piardă...


Ultima scrisoare…


Chiar dacă trecuse cu bine de primele proceduri medicale şi se simţea excelent, după cum spun prietenii, starea s-a înrăutăţit la începutul acestei luni. A plecat în Franţa cu puţini bani, ştiind că acolo lucrează un medic roman, dr. Călugăru, care l-a ajutat anul trecut. Acum două săptămîni prietenii s-au întîlnit cu Gabi pentru a pune la cale o nouă strategie de a-l ajuta. N-au mai avut timp. „Vreau ca tratamentul recomandat de medicii de la clinica Marie Curie să-mi fie prescris pînă nu va fi prea tîrziu. Vă reamintesc că viaţa mea depinde de actele întocmite de Casa Naţională de Sănătate şi rapiditatea cu care veţi răspunde acestei solicitări. Demersurile mele sînt cele ale unui om aflat pe muchia dintre viaţă şi moarte şi mă aştept să înţelegeţi gravitatea situaţiei”, scria Dan Gabriel Negoi într-o cerere adresată ministrului Sănătăţii Ritli Ladislau pe data de 13 martie. După cum ne-au declarat prietenii săi, “solicitarea de extremă urgenţă” nu a fost tratată cu celeritate, aşa încît Gabi a plecat pe cont propriu la spitalul din Franţa în speranţa că cei de acolo îl vor trata din milă. Şi asta pentru că din 2010, cînd a aflat de boală, resursele familiei au fost alocate cu prioritate tratamentului. Deocamdată nu se ştie cine va achita facturile la spitalul din Franţa. Alături de Gabi a stat în tot acest timp mama sa, întrucît fratele mai mare şi tatăl lui s-au prăpădit în urmă cu cîţiva ani. Îndurerata mamă le-a spus prietenilor de la Focşani că Gabi a strîns-o puternic de mînă înainte să-şi dea ultima suflare. Nu a crezut că va muri. Credea că moartea este doar pentru bătrîni. Trupul neînsufleţit va fi adus acasă sîmbătă cu ajutorul unor donaţii intermediate de prieteni.


Lacrimile nu sînt de ajuns, continuaţi lupta

În statistici, cazul Gabi Negoi este doar o cifră şi atît. Mîine, tu, cel care citeşti aceste rînduri, ai putea avea nevoie de ajutor medical competent, rapid şi la fel de scump. Tocmai de aceea credem că lacrimile care curg de ieri în memoria lui Gabi Negoi nu sînt de ajuns, iar lupta cu sistemul sanitar trebuie continuată aşa încît să se reducă birocraţia şi bolnavii să aibă mai uşor acces la tratament internaţional pentru boli ce nu pot fi tratate în ţara noastră. (Silvia VRÎNCEANU)

Casa de Asigurări de Sănătate dă vina pe mort


Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea transmite că trebuie să respecte o anumită procedură în ceea ce priveşte emiterea sau prelungirea formularului S2, care permite tratamentul în străinătate pentru anumite afecţiuni şi anumite conduite terapeutice. “Îmi exprim condoleanţe şi îmi pare rău pentru cele întîmplate, dar trebuie să fim atenţi pentru că se solicită anumite documente pentru eliberarea formularului. Acest tînăr a beneficiat în 2011 de tratament în străinătate în baza unui formular S2 (E112). Din păcate boala s-a agravat şi mai avea nevoie de un alt tratament, iar pentru aceasta erau necesare o serie de documente. Aveam nevoie de o adresă de la clinica respectivă prin care să fim înştiinţaţi cu privire la perioada de tratament necesară şi ce se poate face. Se mai solicită un referat medical de la medicul specialist. Aceste documente sînt solicitate pentru toţi pacienţii care vor să obţină formularul S2”, a  precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea, la solicitarea ziarului nostru. Reprezentanţii instituţiei din sănătate menţionează acest lucru şi într-o adresă pe care au trimis-o atît Casei Naţionele de Asigurări de Sănătate, cît şi lui Dan Gabriel Negoi. În adresă se arată faptul că pe 25 ianuarie 2011 s-a eliberat în baza documentelor medicale formularul S2 cu o valabilitate între 21 ianuarie şi 24 mai 2011. Pacientul a beneficiat de tratament, însă s-au realizat şi alte proceduri decît cele aprobate, situaţie în care acestea nu pot fi decontate de CNAS. “Instituţia noastră nu a primit pînă în luna octombrie a anului 2011, cînd vă aflaţi deja în Romania de două luni, nici o solicitare scrisă, expresă din partea dumneavoastră sau a Institutului Curie, de prelungire a formularului S2 eliberat iniţial sau de eliberare a unui nou formular care să autorizeze Clinica Marie Curie să presteze alte servicii medicale decît cele pentru care a fost autorizată iniţial sau care să prevadă altă perioadă de tratament (……) Menţionăm că pentru radioterapia cu protoni şi fotoni nu se poate elibera formular S2/E112, rambursarea cheltuielilor pentru acest tratament putînd fi făcută prin Programul naţional de tratament în străinătate în urma aprobării de către Comisia din Ministerul Sănătăţii cu atribuţii în acest program”, se arată în răspunsul CAS. Din dosarul medical consultat de reporterii noştri reiese că bolnavul trebuia să facă un adevărat maraton între instituţiile statului pentru a obţine finanţarea tratamentului. Din păcate el s-a stins pe 21 martie, iar sistemul sanitar din Romania a mai făcut nişte economii. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.