Social

Liceu special pentru ţigani, contestat de ONG-urile etniei rome

Ziarul de Vrancea
13 mar 2012 1282 vizualizări
ecizia Guvernului de înfiinţare a unui liceu cu linie de predare în limba romani este respinsă de reprezentanţii etniei

Guvernul va decide înfiinţarea unui liceu cu linie de predare în limba romani, liceu care va funcţiona într-o clădire a unei cazarme dezafectate din sectorul 5 şi va oferi zilnic elevilor romi cel puţin o masă caldă. Înfiinţarea liceului reprezintă iniţiativa deputataţilor din grupul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian şi Nicolae Păun şi a întrunit consensul coaliţiei. "Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani", a spus Ungureanu. Potrivit lui Varujan Pambuccian, predarea în cadrul liceului va fi realizată exclusiv în limba română, dar elevii vor urma totodată cursuri de limbă şi civilizaţie romani. Liceul va asigura elevilor, de asemenea, cel puţin o masă caldă, cel mai probabil prînzul.

"Praf în ochi"

Faptul că Guvernul încearcă să implementeze soluţii pentru creşterea accesului la educaţie al copiilor romi este salutar, însă tentativa de a rezolva o problemă socială prin crearea unor instituţii educaţionale separate este una confuză şi greşită, opinează Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR). În opinia conducerii ACDR, liceul pentru romi va conduce la segregare etnică şi nu la integrarea acestei etnii. "Conducerea Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) nu este de acord cu decizia Guvernului de a înfiinţa un liceu pentru romi pentru a rezolva problema analfabetismului, conform declaraţiilor Grupului Minorităţilor din Camera Deputaţilor. În loc să stimulăm integrarea, promovăm distanţarea între grupurile etnice, decidem să rezolvăm o problemă socială cu o soluţie legată strict de drepturile garantate ale minorităţilor, nu de rezolvare a problemei sociale. Alianţa Civică Democrată a Romilor consideră că este important ca elevii romi să înveţe alături de colegii lor români, maghiari şi de alte etnii. Astfel se pregătesc pentru o integrare socială, economică şi culturală armonioasă", se precizează într-un comunicat de ierii al organizaţiei.
Preşedintele ACDR, Marian Darangiu, apreciază chiar ca "praf în ochii" minorităţii rome din România decizia Guvernului de a înfiinţa un liceu în Sectorul 5 din Bucureşti, "într-o cazarmă dezafectată".  "Aceste «exerciţii de imagine» de-a lungul ultimilor 20 de ani au condus la starea deplorabilă în care se regăseşte minoritatea romă", a mai declarat Darangiu.
ACDR aminteşte că, la începutul anilor '90, în Ungaria a fost înfiinţat un liceu destinat copiilor romi din medii defavorizate, dar modelul "nu a fost replicat de guvernele maghiare, pentru că este ineficient şi conduce la accentuarea marginalizării şi izolării romilor faţă de populaţia majoritară".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Jack, acum 4397 zile, 16 ore, 13 minute, 5 secunde
Aceste licee si clase speciale pentru minoritati, sunt o RUSINE pentru Romania!Aceste masuri nu duc decat la segregare!In loc sa-i integram, creem o prapastie si mai mare si nu e bine pentru citeste integral
mihai, acum 4397 zile, 16 ore, 58 minute, 25 secunde
si ince limba vor scrie pe diplomele de absolvire a liceului tiganesc, in romaneste sau in tiganeste? dar viitorii doctori maghiari, cum vor face diferenta dintre sculamina si aspirina produsa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.