Social

Vreau job stabil, ca m-am saturat cu circa pe la unul si altul

Doina Ganea
20 mai 2006 1011 vizualizări
52 dintre 150 de rromi au fost selectati pentru interviu ieri, la bursa locurilor de munca destinata lor. Cele mai numeroase oferte au fost pentru muncitori in constructii si confectioneri.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a organizat ieri Bursa locurilor de munca pentru rromi. Special pentru acest eveniment s-a derulat si o campanie de informare si consiliere a persoanelor de etnie rroma. Locurile de munca au fost destinate celor ce doresc sa munceasca in agricultura, confectii, constructii si chiar in comert. Foarte multe oferte au fost pentru muncitori necalificati. Cu toate ca bursa a urmarit angajarea rromilor, si-au incercat norocul si someri din celelalte categorii. Bursa a avut loc concomitent si la punctul de lucru al AJOFM de la Panciu, insa din cauza carantinei au venit doar opt persoane de etnie rroma. Oricum, Sala de conferinte a Hotelului Unirea a fost ieri plina de rromi, care sperau sa obtina ceva de lucru. Potrivit AJOFM, pentru bursa au fost contactati 31 de agenti economici, care au oferit 206 locuri de munca. 184 dintre acestea au avut ca destinatie speciala rromii, iar alte patru au fost rezervate persoanelor marginalizate. "Au participat efectiv la bursa 12 agenti economici. Din cele 148 persoane care au venit la aceasta actiune, 132 au fost rromi. Au fost selectate pentru interviu la sediul societatilor 52 de persoane", a precizat Marina Dantis, directorul AJOFM.


Scoala bat-o vina!


Pentru multi dintre rromii prezenti la bursa, marea problema era lipsa scolarizarii. "Desi agentii economici vor forta de lucru calificata, accepta si angajarea ca necalificati, cu conditia calificarii ulterioare la locul de munca. Pentru unele meserii, simple, rromii ar trebui sa aiba minim patru clase, iar pentru altele, mai grele, sapte clase. Dar sint si unii care ii primesc chiar daca n-au scoala, numai sa vrea sa munceasca", a declarat directorul Marina Dantis. Ceea ce a fost mai mult decit evident, a fost prezenta majoritara a

barbatilor. Acestia au discutat cu angajatorii, straduindu-se sa nu se intoarca acasa fara job. "Ce-o fi as munci! N-am mai lucrat decit asa, ca zilier! N-am decit patru clase si e mai greu sa ma angajez.

Dar incerc! Am auzit ca nu e prea mare brinza cu bursele astea. Iti dau o repartitie undeva si cind te duci acolo zic ca nu mai sint locuri, ca s-au ocupat ... om vedea!", este de parere Leonard

Stroer, 20 ani, din Marasesti. Florea Georgel are 20 de ani si 11 clase "pe muchie", cum spune. A fost crescut prin orfelinate. "Am calificare de mecanic auto. Am mai lucrat pe ici, pe colo, da\' nu prea m-am tinut de munca. Acu\', gata! Vreau sa muncesc ca sa-mi termin scoala", se lauda Georgel, fericit ca primise repartitie pentru Nisprod SRL. Dorinel Lera, 20 ani, din Focsani, abia a terminat opt clase si e foarte resemnat in ceea ce priveste munca si scoala. "Ce-mi trebuie scoala! Sint destui cu scoala si o duc prost. Da\' sint multi fara scoala si o duc bine. Acum vreau un job stabil, ca m-am saturat de dat cu circa pe la unul si pe la altul", a spus Dorinel.


Un post de director!


Printre cei care doreau sa se angajeze confectioneri, muncitori necalificati, in constructii sau in industria textila s-a numarat si un grup de asistati de la CITOIA Odobesti. Daca baietii erau mai increzatori, fetele erau extrem de rezervate in privinta angajarii. "Eu is unguroaica. Am venit aici, dar nu avem buletine ca sa ne ia in evidenta. Buletinele sint la Odobesti pentru ca cei de acolo zic ca nu stim sa le pastram singuri. Nu cred ca ne da noua de munca,pentru ca spun ca sintem nebuni. La vie nu ma duc ca nu pot sa muncesc asa mult, dar in confectii sau in alta parte as munci. Poate imi da un post de director, ca asta mi-ar placea!", ne-a spus Otvus Ildiko, 35 de ani. Vrincenii de etnie rroma nu se pot plinge ca n-au avut de unde alege, iar angajatorii au fost extrem de binevoitori, unii oferindu-se sa le puna la dispozitie si un mijloc de transport pentru naveta. "Nisprod a angajat pe loc o echipa de etnici de la Suraia, care venisera insotiti de asistentul social al comunei si de reprezentantul lor din Partida Rromilor, Nicolaie Stoica. Cei de la firma au de gind sa le puna un microbuz la dispozitie pentru naveta", a precizat Marina Dantis.


Zilieri la vie


Marian Chinde, consilier pentru problemele romilor in cadrul Prefecturii, a apreciat ca Bursa reprezinta o sansa pentru cei care doresc cu adevarat sa munceasca. Potrivit directorului AJOFM, Marina Dantis o mare concurenta bursei o face in aceasta perioada fermierii viticoli, care ii platesc pe zilieri cu 350.000 de lei vechi/zi, plus trei mese, iar unii negociaza in plus chiar un pachet de tigari sau un kilogram de vin. "La toamna se intorc la noi", a precizat Marina Dantis. Ramine de vazut daca bursa va duce

concret la citeva angajari, dar cel mai mare cistig este faptul ca rromii incep sa constientizeze, macar pentru copiii lor, cit de importanta este scoala si un loc de munca.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.