Social

Casa de Asigurări de Sănătate - somată să stoarcă debitorii de bani

Raluca Manolache
24 feb 2012 2788 vizualizări
Banca sanitară trebuie să urgenteze procedurile de recuperare a datoriilor înregistrate de vrînceni către fondul de sănătate u în Vrancea sînt 5.214 debitori, valoarea obligaţiilor fiind în sumă de 8,9 milioane de lei

Debitorii la Sănătate sînt executaţi silit întrucît bugetul de stat nu mai are bani pentru susţinerea sectorului public de sănătate. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a fost somată de şefii de la Bucureşti să urgenteze procedurile de recuperare a datoriilor înregistrate de vrînceni către fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Şi în ultimii ani datornicii din sănătate s-au trezit cu banii luaţi din cont după ce au fost anunţaţi de CAS că au restanţe şi trebuie să-şi achite dările. „Avînd în vederea cererea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind urgentarea recuperării creanţelor înregistrate de persoanele fizice cu activităţi economice independente, precum şi cei cu profesii liberale, CAS Vrancea va implementa în următoarea perioadă un plan privind recuperarea acestor debite. Acesta presupune procedura de executare silită prin popriri”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea. În evidenţa CAS Vrancea figurează un număr de 5.214 debitori, valoarea obligaţiilor fiind în sumă de  8.967.020 lei. În acelaşi timp, instituţia a transmis, de la începutul anului 2012, către debitori un număr de 50 decizii, 20 somaţii şi titluri executorii şi 83 popriri. Mai sînt şi persoane care vor să scape de datorii acum cînd beneficiază de anumite facilităţi fiscale. Anul acesta au fost înregistrate 61 de cereri ale persoanelor care doreau să beneficieze de facilităţile oferite, iar 20 dintre aceste persoane au achitat sumele datorate. „Pentru persoanele care înregistrează obligaţii de plată accesorii aferente obligaţiilor de plată principale restante la data de 31.08.2011, reprezentînd contribuţii de asigurări sociale de sănătate, datorate FNUASS de către persoanele fizice, altele decît cele pentru care colectarea veniturilor se face de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, că, în baza Ordinului C.N.A.S. nr. 894/ 2011, Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea acordă următoarele facilităţi: reducerea cu 50% a penalităţilor de întîrziere, precum şi reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorările de întîrziere aferente acestor obligaţii de plată principale, dacă obligaţiile principale şi dobînzile aferente acestora sînt stinse prin plată sau compensare pînă la data de 30 iunie 2012, cu excepţia obligaţiilor prevăzute la alin.(2) din ordinul amintit anterior”, a transmis Iustina Papuc, purtătorul de cuvînt al CAS. Aceste facilităţi fiscale pot fi acordate în baza cererii privind acordarea facilităţilor fiscale. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.