Social

Cei mai săraci asistaţi social sînt cei mai corecţi

Mihai Boicu
10 feb 2012 921 vizualizări
Doar 10,21% din totalul beneficiarilor de prestaţii sociale înregistrează restanţe la bugetele locale

Primarii din judeţ pot acorda înlesniri la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetelor locale, care pot fi aplicate şi beneficiarilor de ajutor social, alocaţiei pentru susţinerea familiei şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nu încurajează primăriile să stabilească noi termene de plată, cu excepţia cetăţenilor care se află realmente într-o situaţie financiară dificilă. „Facem aceste precizări întrucît din datele statistice pe care Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale le deţine rezultă că 10,21% din totalul beneficiarilor înregistrează restanţe. Restul de 89,79% sînt cu plata la zi. Acelaşi bilanţ arată că cele mai vulnerabile categorii – cetăţenii care primesc alocaţie de susţinere a familiei şi ajutor social - înregistrează cele mai mici restanţe. Beneficiarii de indemnizaţie de creştere a copilului, care au venituri net mai mari, au datorii vechi şi de 10 ani de zile”, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Judeţene pentru Plată şi Inspecţie Socială Vrancea. Primăriile din judeţ au avut termen pînă la finalul lunii ianuarie să raporteze Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială situaţia restanţelor beneficiarilor de ajutoare sociale. În cazul celor cu datorii se suspenda plata ajutoarelor sociale pe o durată de cinci luni, potrivit unei decizii luată de guvernanţi. Dacă în acest interval de timp îşi plătesc datoriile beneficiarii de ajutor social îşi vor primi din nou drepturile, plus sumele din perioada suspendării. Agenţia va începe în perioada următoarea perioadă verificarea datelor raportate de primari, pentru a vedea dacă acestea corespund realităţii. La nivelul judeţului Vrancea sînt 120.000 de beneficiari de diferite prestaţii sociale, din care circa 68.000 sînt copiii care primesc alocaţii şcolare. Anul acesta, prin modificarea legii asistenţei sociale, cele 54 de prestaţii sociale acordate de statul roman au fost regrupate în nouă tipuri de alocaţii, indemnizaţii şi facilităţi acordate celor aflaţi în dificultate. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.