Social

Pericolele internetului: ai grijă cu cine te împrieteneşti

Aurelian Ivan
6 feb 2012 8989 vizualizări
Pe 7 februarie se marchează la nivel mondial Ziua Siguranţei pe Internet, cu tema „Descoperiţi lumea digitală împreună! Conexiune între generaţii” u tema ediţiei vizează necesitatea stabilirii unei relaţii bazate pe încredere şi responsabilitate între adulţi şi copii privind navigarea pe Internet

Internetul ascunde o grămadă de pericole, mai ales în ceea ce-i priveşte pe cei mici, motiv pentru care autorităţile încearcă să sensibilizeze adulţii în această privinţă. Pe 7 februarie 2012 se marchează pe mapamond Ziua Siguranţei pe Internet, care va fi sărbătorită în 65 de tari din lume. Tema acestei ediţii este „Descoperiţi lumea digitală împreună! Conexiune între generaţii” şi vizează necesitatea stabilirii unei relaţii bazate pe încredere şi responsabilitate între adulţi şi copii privind navigarea pe Internet. Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. Susţinută la nivel european de către organizaţia INSAFE şi de Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică al Comisiei Europene, Ziua Sigurantei pe Internet a atins un grad global de participare, constientizare şi acoperire media, aflîndu-se în continuă creştere. În Romania, evenimentul este organizat şi promovat de Consorţiul Sigur.info format din Organizaţia Salvaţi Copiii Romania, ca şi Coordonator naţional al proiectului, Positive Media şi Focus – Centrul Roman pentru Copii Disparuţi şi Exploataţi Sexual, în temeiul Protocolului de colaborare dintre Inspectoratul General al Poliţiei Românei. În perioada ianuarie-februarie 2012 sînt realizate activitaţi de informare a tinerilor elevi de liceu despre modul de funcţionare a platformei de raportare a abuzurilor de pe internet - www.safernet.ro.


Ai grijă cu cine vorbeşti pe net


Şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţie va organiza sesiuni de informare cu elevi din clasele de liceu. "Aşa cum ştiţi deja, pe Internet puteţi face o mulţime de lucruri interesante şi va puteţi face mulţime de prieteni noi. Trebuie să aveţi grijă însă: nu toţi prietenii de pe Internet vă sînt prieteni cu adevărat şi va vor binele. De multe ori, în spatele unei fotografi frumoase cu un băiat şi o fată de vîrsta voastră se poate ascunde o persoană cu intenţii rele. E important să ştiti să vă protejati pe Internet. Ce situaţii pot fi periculoase sau stînjenitoare în timpul unei discuţii pe Internet (chat) şi ar trebui să va dea de gîndit?O persoană cu care vorbeşti pe Messenger/Facebook/ Hi5/Gtalk te presează să faci ceva necorespunzător, te îndeamnă/încurajază să consumi substanţe halucinogene sau alcool, îţi spune lucruri care te fac să te simţi prost, te jigneşte, te înspăimîntă, te sperie îţi cere să-i trimiţi sau să postezi poze nud cu tine, îţi trimite o poză cu conţinut pornografic. Aceştia insistă să vă întîlniţi, fac remarci cu tentă sexuală. Ai grijă ce fotografi alegi să postezi şi unde. Ele vor rămîne pentru totdeauna acolo. Nu trebuie să-ţi fie ruşine să spui stop ori de cîte ori cineva te deranjează pe Internet. Cere sfatul părinţilor, cînd cineva te deranjează pe Internet, şi arată-le dacă găseşti imagini online care şi se par ruşinoase sau te fac să te simţi inconfortabil. Este important să ştii că în aceste situaţii deţii controlul, poţi încheia imediat discuţia", spune scms. Monica Manolache din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IJP Vrancea. Poliţiştii vă recomandă cui să vă adresaţi în cazul în care sunteti agresaţi pe Internet: Dacă îţi este pusă viaţa în pericol, apelează la 112, dacă te simţi ameninţată sau stînjenit sau stînjenită de ceva întîlnit pe Internet, raportează la hotline www.safernet.ro sau sună la 021/310 31. Pentru sfaturi sau pentru a discuta cu cineva despre siguranţa ta pe Internet, accesează helpline.sigur.info sau sună la 0744 300 476.6. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.