Ceai fierbinte şi ore libere pentru muncitorii care lucrează în ger
Patronii şi şefii de instituţii vizaţi trebuie să distribuie ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare a organismului, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. De asemenea, spun inspectorii de muncă, mai trebuie asigurat echipamentul individual de protecţie. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile enumerate mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor, alte măsuri. Fie se va reduce durata zilei de lucru, fie se va trece la întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Totodată angajatorii vor asigura examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute. Inspecţia Muncii desfăşoară în această perioadă o campanie naţională de verificare a condiţiilor de muncă şi a modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă aplicabile pe perioada anotimpului rece, precum şi identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată. Angajatorii care nu respectă obligaţiile legale riscă amenzi de la 1.500 la 2.500 de lei, asta în cazul în care faptele nu au fost săvîrşite în astfel de condiţii încît să fie considerate infracţiuni. (S. TUDOSE)