Social

Meşterii de la Tîrgul din Piaţa Unirii, despre munca lor: e frumoasă, dar nu prea se vinde

Sorin Tudose
24 ian 2012 998 vizualizări
Mai mulţi meşteri populari au fost prezenţi ieri în standurile din parcul central al oraşului cu diferite produse tradiţionale, dar nu au rupt gura tîrgului

Meşterii populari au fost ieri pentru prima dată în “caşcarabetele” făcute special pentru ei în Grădina Publică, unde au încercat să îşi vîndă lucrările făcute cu migală. Chiar dacă a fost ziua Micii Unirii, ocazie cu care Piaţa a fost plină de oameni, vînzările nu au fost nici pe departe mulţumitoare. Ion Stanciu din comuna Nistoreşti, în vîrstă de 66 de ani, se ocupă cu realizarea de instrumente muzicale, mai ales cu cimpoaie. Spune că de la şapte ani se simte atras de acest meşteşug tradiţional pe care l-a deprins de la tatăl său. “Pînă acum nu am vîndut nimic, dar este şi criză. Oricum nu pot trăi numai din această pasiune aşa că sînt nevoit să mai fac şi alte lucruri, dar totodată vreau să duc tradiţia mai departe”, ne-a spus meşterul Stanciu. Acesta vinde un cimpoi cu 300 de lei, dar în funcţie de model acesta poate ajunge chiar şi la 500 de lei. Maria Lazăr, în vîrstă de 62 de ani, tot din Nistoreşti, nutreşte aceleaşi sentimente pentru ţesăturile ei. Ca mai toate fetele de odinioară avea o mamă care se ocupa cu ţesăturile, de la care avea să deprindă şi ea pasiunea pentru ţesut. “Nu prea merg vînzările, dar noi mergem mai departe pentru că ne este dragă tradiţia şi vrem ca ea să nu moară. Tocmai din acest motiv avem copii pe care încercăm să îi învăţăm fiecare meşteşug în parte. Ţesăturile pe care le lucrez nu ies la apă pentru că sînt date cu plante. La cele din comerţ li se duce boiala după cîteva spălări”, ne-a spus Maria Lazăr. Nu în ultimul rînd, Aneta Huşcă din Bîrseşti, care ştie să lucreze printre altele tradiţionalele ştergare, percepe la fel ca ai săi colegi arta tradiţională. Produsele nu se vînd foarte bine, dar sînt făcute din inimă pentru cei care apreciază ceva făcut manual şi de calitate. Tîrgul cu ocazia Unirii a fost deschis pe tot parcursul zilei de ieri. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.