Social

Copaci vrea bani de la Primărie şi CJ pentru SpitalulJudeţean

Raluca Manolache
19 ian 2012 1382 vizualizări
Primăria Focşani şi Consiliul Judeţean nu s-au implicat în susţinerea financiară a Spitalului Judeţean din Focşani u şeful Casei de Asigurări i-a solicitat prefectului Hornea să intervină pe lîngă autorităţi în această problemă, întrucît banii de la banca sanitară nu sînt suficienţi u foarte multe persoane din judeţ folosesc ambulanţa pe post de taxi

Primăria Focşani şi Consiliul Judeţean (CJ) ar trebui să sprijine financiar Spitalul din Focşani. Mihai Copaci, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, a transmis ieri în cadrul comisie de dialog social organizată la Prefectură, că Vrancea este singurul judeţ din ţară unde autorităţile nu s-au implicat în finanţarea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, în condiţiile în care banii de la banca sanitară nu sînt suficienţi. Deşi este cea mai mare unitate din judeţ, unde ajung cei mai mulţi pacienţi, nici Primăria Focşani şi din CJ-ul nu s-au implicat în susţinerea spitalului. Aşa se face că Mihai Copaci i-a solicitat prefectului Sorin Hornea să intervină pe lîngă autorităţi în această problemă. “Deja am avut o primă discuţie cu Primăria Focşani şi i-am invitat să susţină asctivitatea spitalului. I-am rugat să ia în calcul, să facă o nominalizare pentru consiliul de administraţie al spitalului. Considerăm că este şi o obligaţie civică pe care o au. Nu li s-a cerut foarte mult, li s-a cerut, măcar în ceea ce priveşte utilităţile să aibă şi ei o participare la acest spital. Ştim foarte bine că de sănătate e nevoie pentru toţi cetăţenii şi o mînă de ajutor dată spitalului este practic o mînă de ajutor pe care o dau comunităţii”, a spus Sorin Hornea. Pînă şi spitalele mai mici, precum Panciu sau Vidra, au beneficiat de sprijinul autorităţilor în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură sau reabilitarea spaţiilor. De asemenea, Mihai Copaci a mai spus, în cadrul şedinţei, că la nivelul judeţului Vrancea se cheltuie anual 42,4 milioane euro pe sistemul de sănătate. Cele mai mari costuri sînt înregistrate pe programele naţionale precum, HIV/SIDA, tuberculoză, diabet, oncologie, deoarece tratamentele sînt foarte scumpe.


Ambulanţa, transformată în taxi de pacienţii închipuiţi


S-a luat în discuţie ieri şi situaţia financiară a ambulanţei. Dr. Mircea Stoenoiu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, a atras atenţia că foarte multe persoane profită şi folosesc ambulanţele pe post de taxi. “Serviciul de Ambulanţă este foarte mult apelat de persoane neasigurate care nu se duc la medicul de familie pentru că este mai simplu să pună mîna pe telefon şi să sune la 112. O parte dintre pacienţi au învăţat că, dacă anunţă că este o persoană inconştientă, mai trimitem şi medic. Sîntem nevoiţi să mergem la caz şi găsim pacientul cu sacoşica la poartă”, a spus dr. Mircea Stoenoiu. La nivelul SAJ s-a făcut o analiză cu privire la solicitările din teritoriu şi s-a constatat că în unele substaţii acestea sînt în scădere. Ambulanţa Vrancea are zece substaţii în teritoriu. “Aceste substaţii din rural atîrnă cam greu pentru că au activitate destul de puţină. Este vorba despre substaţia Reghiu, Măicăneşti şi Năruja. Aceste substaţii, mă lupt să le menţin în activitate dar solicitările sînt foarte puţine. Pe timpul nopţii sînt situaţii în care nu avem nici o solicitare”, a adăugat Mircea Stoenoiu. Acesta a mai spus că se fac demersuri pentru majorarea tarifului ce stă la baza alocării bugetului. Autorităţile speră să se mărească punctul de 31,5 lei pe cap de locuitor, la 35 lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ca sa....ce?, acum 4473 zile, 12 ore, 55 minute, 46 secunde
Asta era!!!! NU avea Moise de unde sa mai mulga! Mai fratilor, C.J isi va lua angajamentul pentru a aloca bani, (desi pentru upu a dat peste un miliard, desi smecherul ala nesimtit pdl ist Moise chiar citeste integral
db, acum 4474 zile, 8 ore, 18 minute, 12 secunde
Nu inteleg ce treaba are Copaci cu spitalul ? E el sef la spital sau ce ? Sau i se pare ca nu e bagat in seama in ultimul timp, el "ultimul si cel mai tare mohican" al asigurarilor de stat.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.