Social

Ocupaţiile din România, împărţite în nouă grupe

Sorin Tudose
15 ian 2012 1292 vizualizări
în prima grupă figurează reprezentanţii cei mai înalţi ai statului

Noua Clasificare a ocupaţiilor din România a fost aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi al Institutului Naţional de Statistică. Clasificarea ocupaţiilor din România se aplică în toate domeniile de activitate economică şi socială, fiind obligatorie pentru toate organele administraţiei publice centrale şi locale, unităţi bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizaţii patronale, sindicale, profesionale şi politice, fundaţii, asociaţii şi alte persoane fizice şi juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale ori de cîte ori se cere precizarea ocupaţiei. Conform noii clasificări în Grupa Majoră 1 vor intra Membrii corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori.
La Grupa Majoră 2 vor intra Specialiştii în diverse domenii de activitate pentru ca în Grupa Majoră 3 să regăsim tehnicienii şi alţi specialişti din domeniul public. Funcţionarii administrativi se vor regăsi în Grupa Majoră 4, iar lucrătorii în domeniul serviciilor vor fi încadraţi în Grupa Majoră 5. Muncitorii calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit vor figura la Grupa Majoră 6 iar în Grupa Majoră 7 se vor regăsi muncitorii calificaţi şi asimilaţi. În cea de-a opta Grupă Majoră se află operatorii la instalaţii şi maşini, respectiv asamblorii de maşini şi echipamente, iar în cea de-a noua Grupă Majoră intră muncitorii necalificaţi. Elaborarea noii clasificări a ocupaţiilor din România (COR) a avut ca obiectiv prioritar alinierea la standardele internaţionale elaborate de Comunitatea Europeană şi ONU, asigurîndu-se transparenţa informaţiei economico-sociale în domeniul resurselor şi utilizării forţei de muncă. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.