Social

Cum vă impozitează statul dacă vă închiriaţi camerele din casă

Mihai Boicu
15 ian 2012 1540 vizualizări
Impozitul datorat de către cei care închiriază camere se stabileşte prin aplicarea cotei de 16% asupra normei de venit ajustată

Persoanele care închiriază turiştilor pînă la cinci camere nu trebuie să-şi înfiinţeze firme şi sînt impozitaţi pe baza unor norme de venit. Acestea vor fi stabilite de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea, potrivit criteriilor stabilite prin ordin de ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu şi Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Finanţiştii vor ţine cont de posibilităţile de acces ale turiştilor, respectiv dacă aceştia pot ajunge doar cu maşinile proprii sau există şi transport comun în zonele respective, rutier sau feroviar. Situarea locuinţei în mediul urban sau rural, precum şi materialele din care este construită sînt alte condiţii de care depinde stabilirea normelor de venit. Lista criteriilor mai cuprinde dotarea camerelor cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi de încălzire, dar şi echiparea sanitară destinată turiştilor. Suprafaţa camerelor închiriate şi numărul de locuri de cazare dintr-o cameră reprezintă ultimii doi indicatori luaţi în calcul de Finanţe. Aceste norme de venit nu pot să difere cu mai mult de 30% faţă de nivelul normelor anuale stabilite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Impozitul datorat de către cei care închiriază camere se stabileşte prin aplicarea cotei de 16% asupra normei de venit ajustată. Norma anuală de venit se reduce proporţional pentru a reflecta perioada pe care s-a efectuat închirierea, ţinînd cont de data începerii obţinerii de venituri din activităţi turistice, data încetării obţinerii acestor venituri, precum şi de întreruperile de activitate, survenite în urma unor accidente, reparaţii ş.a.m.d., care trebuie dovedite cu documente justificative. În cazul încetării sau întreruperii în timpul anului, contribuabilul aflat în această situaţie va notifica organul fiscal în termen de 15 zile. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.