Social

Vaccin fără reacţii adverse! Medicii din Vrancea, atenţionaţi să sisteze vaccinarea antigripală

Raluca Manolache
10 ian 2012 1238 vizualizări
Există suspiciuni că vaccinul nu asigură imunizare pentru virusul gripal de tip B u nu au fost semnalate reacţii adverse din partea pacienţilor care s-au vaccinat cu acest ser u în Vrancea, nu a apărut nici un caz de gripă

S-au stopat vaccinările împotriva gripei! Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a început să înştiinţeze medicii de familie, care mai au doze de vaccin împotriva gripei pe stoc, să sisteze vaccinarea. Aceasta după ce Ministerul Sănătăţii a cerut de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier produs de către Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Conform prospectului de pe doze, vaccinul ar trebui să ne apere de trei virusuri gripale: A/H3N2, A/H1N1 şi B. Există însă suspiciuni că vaccinul nu asigură imunizare pentru virusul gripal de tip B. “Institutul de Sănătate Publică ne-a înştiinţat că se suspendă vaccinarea antigripală pe o perioadă de 7 – 10 zile. Motivul este evoluţia favorabilă a virozelor. Vom trimite adrese în teritoriu pentru informarea medicilor de familie. Aceştia vor trebui să stocheze vaccinurile în condiţii corespunzătoare”, a precizat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP. Chiar dacă vaccinul nu corespunde, autorităţile sanitare spun că nu au fost semnalate reacţii adverse din partea pacienţilor care s-au vaccinat cu acest ser. “Nu au fost probleme în urma administrării acestui vaccin şi nici nu se aşteaptă, cel mult să nu dea imunitate pentru virusul B”, a mai spus dr. Marina Maiorov, care consideră că în urma acestui incident încrederea populaţiei faţă de vaccinările realizate prin MS va scădea. Prioritate la vaccinarea demarată la începutul sezonului rece au avut copiii, vîrstnicii, cei cu boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, dar şi personalul medical din spitale, policlinici de stat şi personalul din instituţii sociale. Aproape 11.000 de persoane din Vrancea s-au vaccinat gratuit în cadrul campaniei iniţiată de MS, iar pe stoc mai sînt aproape 8.000 de doze din acest ser. Numai în ultima săptămînă aproximativ 2.000 de persoane s-au vaccinat împotriva gripei.

Virozele bat în retragere, nici un caz de gripă

Sistarea vaccinării s-a luat în discuţie şi datorită evoluţiei favorabile a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămîni în Romania. Şi la nivelului judeţului nostru, numărul persoanelor bolnave nu este unul ridicat. Statisticile întocmite de medicii de la DSP arată că, în ultima săptămînă, 1.123 de persoane au ajuns pe mîna medicilor după ce au răcit, doar 54 dintre acestea fiind însă internate în spital. Şi 502 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie. Au fost însă şi două decese provocate de această afecţiune. Este vorba despre doi bătrîni care se aflau în evidenţe şi cu boli cronice. În Vrancea, în acest sezon rece, nu a existat nici un caz de gripă. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.