Social

Preoţii clujeni cheamă la demonstraţii de stradă împotriva unui crematoriu

Ziarul de Vrancea
10 ian 2012 1528 vizualizări
"Nu putem accepta ca trupul omului chemat la Înviere să fie incinerat", explică unul dintre prelaţi

Preoţii a două parohii din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca protestează faţă de intenţia Primăriei ca, în asociere cu o firmă privată, să ridice un crematoriu uman în cartier. Parohul bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", Dan Hognogi, a declarat ieri că locuitorii din cartierul Mănăştur au strîns aproximativ cinci sute de semnături împotriva proiectului de amenajare a crematoriului. "Am fost luaţi prin surprindere de încheierea unui contract al Primăriei de construire a unui crematoriu într-o capelă a cimitirului din apropierea bisericii «Adormirea Maicii Domnului», situată în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, care are peste 100.000 de locuitori. Ne-a mirat că nici oamenii, nici biserica nu au fost consultaţi. BOR se opune incinerării şi construirii unui crematoriu, pentru că trupul omului are o valoare inestimabilă, trupul fiind templul Duhului Sfînt. Nu putem accepta ca trupul omului chemat la Înviere să fie incinerat", a spus Hognogi.
La rîndul său, preotul Călin Popovici de la Parohia "Sf. Evanghelist Ioan", din acelaşi cartier, a făcut apel "la o trezire civică şi a conştiinţei religioase şi la o solidaritate puternică a locuitorilor Clujului" şi i-a îndemnat să participe în număr cît mai mare la un marş al tăcerii.
Reprezentantul unei asociaţii de proprietari din cartierul Mănăştur, Emil Şteţcu, a declarat ieri că locuitorii reclamă locul de amplasare a viitorului crematoriu, şi nu utilitatea sa. "Locuinţa cea mai apropiată de viitorul crematoriu este la 35 de metri, în zonă fiind şi cîteva grădiniţe şi creşe. Acest crematoriu poate duce la emanaţii de dioxid de sulf care produc infecţii ale tractului respirator dar şi emanaţii de mercur. Toate noxele ar putea fi duse de vînt în centrul municipiului Cluj-Napoca", a spus Şteţcu.
Potrivit acestuia, locuitorii din Mănăştur propun Primăriei amplasarea crematoriului într-o zonă nelocuită la cel puţin 1-2 kilometri de cea mai apropiată locuinţă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.