Social

Creatorul SMURD, prima "victimă" a reformei în sănătate

Ziarul de Vrancea
10 ian 2012 2032 vizualizări
Raed Arafat a demisionat ieri din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

El şi-a motivat decizia prin faptul că, odată plecat din instituţie, va putea apăra mai bine sistemul de urgenţă. Arafat a precizat că nu este de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii în ce priveşte reforma sistemului medical de urgenţă pentru că aceasta va avea un impact negativ. Întrebat ce va face după ce va pleca din minister, Arafat a răspus că are post în spitalul din Tîrgu Mureş. "Poate cer concediu fără plată două-trei luni ca să organizez dezbateri privind noul proiect al Legii sănătăţii, capitolul urgenţă. Vreau să organizez şi alte întîlniri întrucît vreau să prezint mai multe date legate de activitatea sectorului de urgenţă, întrucît actuala propunere va rupe sistemul integrat care funcţionează acum", a adăugat Arafat.
Luni seara, preşedintele Traian Băsescu i-a spus lui Raed Arafat, într-o emisiune la care a intervenit telefonic, că cea mai corectă abordare este să-i prezinte ministrului Sănătăţii observaţiile sale şi nu să creeze "o psihoză publică", respectiv că guvernul ar vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea "la nişte golani privaţi".

Un traseist la minister?

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, şi-a exprimat regretul că şeful statului, în loc să fie moderator, a intervenit şi a generat demisia lui Raed Arafat. El a precizat că speră ca în locul acestuia "să nu vină un saltimbanc, un clovn".
Pe de altă parte, medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul "Sfîntul Spiridon" din Iaşi, a anunţat că a fost ieri la Palatul Cotroceni, unde i-au fost cerute un CV şi informaţii despre tot ce ştie să facă. Întrebat dacă i s-a propus şi preluarea funcţiei de subsecretar de stat după plecarea lui Arafat din Ministerul Sănătăţii, actualul deputat UNPR a spus că nu s-a discutat despre o astfel de eventualitate. "Ar fi onorant pentru mine, dar mai important este să realizăm un sistem bun pentru pacient", a adăugat Ciuhodaru. El a precizat că a primit o solicitare de la ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, pentru a discuta despre proiectul Legii sănătăţii. "Am citit această lege, este o lege perfectibilă care oferă mai multe şanse unui pacient din serviciul de urgenţă", a mai spus Ciuhodaru. Întrebat dacă ar accepta funcţia de subsecretar de stat în MS, el a spus că deocamdată nu poate să ocupe funcţia deoarece este incompatibil, fiind şi deputat de Iaşi.
Tudor Ciuhodaru a fost ales în 2008 deputat de Iaşi, după ce a candidat pe listele PSD, dar la scurt timp după alegeri a demisionat din partid, acuzînd neînţelegeri cu liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita. Ulterior, el s-a înscris în UNPR, însă a demisionat şi din acest partid, după ce, în vara anului 2010, a votat moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie pe tema tăierii salariilor cu 25 la sută. În ianuarie 2011, Ciuhodaru s-a înscris în PC, fiind nominalizat de acest partid drept candidat la Primăria Iaşi. Exclus în septembrie 2011 din PC, Tudor Ciuhodaru s-a înscris din nou în UNPR, anunţînd că va candida la Primăria Iaşi şi că ar putea fi susţinut de mai multe partide.

Duţă despre Arafat: intră "în sfera patologicului"

Unul dintre autorii proiectului noii legi a sănătăţii, preşedintele CNAS Lucian Duţă, a povestit ieri, într-un interviu pentru HotNews.ro, derularea şedinţei tensionate la care au participat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii şi consilierii prezidenţiali. În timpul acestei întîlniri, conform propriilor declaraţii, participarea lui Raed Arafat la scrierea proiectului ar fi fost blocată. Duţă neagă însă versiunea oferită de creatorul SMURD. "Mi se pare deplasată ideea de a crede că un sistem al statului nu poate merge fără tine. Sau că acel sistem eşti chiar tu. Lucrul acesta duce deja în sfera patologicului, din punct de vedere medical. Domnul Raed Arafat a fost chemat să-şi spună punctul de vedere pe această lege, i s-a oferit inclusiv să scrie legislaţia pe capitolul de urgenţă. Reacţia dînsului a fost în schimb categorică: nu trebuie să se mai scrie nimic, ca legea este perfectă. Cînd spui, mai ales despre o lege, că este perfectă, mi se pare puţin exagerat. Ştiţi foarte bine că legile sînt în permanenţă perfectibile."
Descriind procesul prin care a fost scris proiectul de lege a sănătăţii, Raed Arafat declara luni seară la Realitatea TV că nu a fost lăsat de iniţitorii reformei să participe la dezbatere. "De cel puţin trei luni încerc să vorbesc cu o comisie despre proiectul legii sănătăţii. Din Comisie fac parte Vlădescu, Păunescu şi Duţă. După a doua discuţie am fost blocat de Vlădescu, care nu a mai acceptat ca la nici o discuţie privind proiectul să particip şi eu. La solicitarea lor, a celor trei, nu am mai fost primit la discuţii", declara Arafat.

Preda: "Păcat că nu există şi un SMURD politic"

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că Raed Arafat "trebuia încurajat să îmbunătăţească legea sănătăţii, nu invitat să plece din minister", cum a făcut Ioan Oltean şi că diferenţele de opinie între Traian Băsescu şi Arafat "nu trebuiau accentuate şi judecate partizan". "Păcat că nu există şi un soi de SMURD politic! Vreau să spun: un serviciu similar celui creat de Raed Arafat, pentru descarcerarea politicienilor care au nevoie de un ajutor de urgenţă, atunci cînd devin prizonieri nu ai fiarelor, ci ai ideilor fixe. Raed Arafat trebuia încurajat să îmbunătăţească legea, nu invitat - cum a făcut-o Ioan Oltean - să plece din minister. Diferenţele de opinie relevate de dialogul Băsescu-Arafat nu trebuiau accentuate şi judecate partizan. Cînd coliziunea nu poate fi evitată, trebuie să salvezi ce e mai important, nu să dai cu toporul!", scrie Cristian Preda pe blogul său.
Liderul PDL Ioan Oltean a declarat, ieri dimineaţă, la RFI, că Raed Arafat ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de subsecretar de stat dacă nu susţine Guvernul în privinţa Legii sănătăţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.