Social

COLOANA de stiri nationale:USL vrea reorganizare administrativă în 2014

Ziarul de Vrancea
9 ian 2012 1797 vizualizări
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri că reorganizarea administrativ-teritoriale să află printre priorităţile USL dar ar urma să fie făcută abia în 2014.

"Reorganizarea administrativ-teritorială, aşa cum USL a prezentat deja, va fi obligatoriu făcută în 2014, atunci cînd, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, din punctul de vedere al USL trebuie să alegem preşedinţii de regiuni şi Consiliile regionale, fără a desfiinţa judeţele actuale. E exact pe sistemul care azi funcţionează în Franţa, în Italia, în Spania sau în Germania", a spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu va renunţa la ideea unei legi a reorganizării administrative, care să fie aprobată pînă la alegerile care vor avea loc la sfîrşitul anului şi care să fie aplicată treptat, pînă în 2016. El a fost completat ieri de premierul Emil Boc. "Reorganizarea administrativ-teritorială rămîne prioritate pentru 2012. Dacă nu există susţinere în coaliţie nu înseamnă că nu poate exista. Acest lucru s-a demonstrat pentru foarte multe proiecte de lege. Am reuşit în urma negocierilor şi discuţiilor să găsim forma şi modalitatea de promovare". Proiectul propus de Palatul Cotroceni prevede desfiinţarea actualelor judeţe şi apariţia unor entităţi administrative mai mari la nivel regional.

Bărbat, tîlhărit de un poliţist

Trei persoane au fost reţinute ieri de Poliţia Costeşti (Argeş) după ce au tîlhărit un bărbat de 41 de ani, căruia i-au furat aproximativ 10.000 de lei. Surse judiciare afirmă că Floricică Adrian, unul dintre atacatori, în vîrstă de 29 de ani, este subinspector la Secţia 19 Poliţie Bucureşti, iar bărbatul de 56 de ani care a participat şi el la tîlhărie este tatăl poliţiştului. Aceleaşi surse afirmă că între atacatori şi bărbatul tîlhărit existau probleme mai vechi, victima datorîndu-le celor trei o sumă de bani provenită din tranzacţii cu cereale. În 7 ianuarie, cei patru bărbaţi s-ar fi întîlnit în faţa unui bar din localitatea Slobozia (Argeş), de unde ar fi mers cu o maşină pe un cîmp din afara comunei, unde a avut loc tîlhăria, mai spun sursele citate.

Niculae: "Parchetul şi televiziunile îmi subminează afacerile"

Patronul grupului InterAgro, Ioan Niculae, îi acuză pe procurori că subminează activitatea companiilor sale. El a declarat ieri, la ieşirea de la sediul DIICOT, că nu înţelege de ce doar activitatea InterAgro este cercetată de procurori şi a precizat că acest grup de firme este singurul în domeniu, cu capital integral privat românesc. "Cred că este vorba de un parteneriat public-privat între un organ al statului care se numeşte Parchetul General şi televiziunile care sînt publice şi private, şi asistaţi în direct la un eveniment relativ istoric pentru România astăzi. Cum poate fi distrus un agent economic care a avut neobrăzarea în aceşti 20-21 de ani să se opună ideii generale că noi românii sîntem numai cerşetori şi slugi şi că noi nu putem angaja, ci doar să fim angajaţi", a spus Ioan Niculae. Omul de afaceri a adăugat că presupusul complot făcut de Parchet la adresa grupului său de firme ar fi început odată cu comunicatul dat de DIICOT în urmă cu o săptămînă, prin care a anunţat demararea unei anchete ce-l vizează, fără ca lui să i se fi adus la cunoştinţă acuzaţiile. "Începînd de săptămîna trecută, cu acel comunicat al DIICOT-ului, practic toate firmele noastre, peste 27 de firme, sînt distruse. Avem combinatele chimice închise începînd de la 1 ianuarie, nici una dintre companiile private sau de stat care vînd gaz nu mai răspunde solicitărilor InterAgro. Sîntem într-o situaţie extraordinar de delicată din punct de vedere economic şi, practic, aţi asistat la subminarea unui agent economic care încă mai rămăsese cu capital privat românesc", a mai spus Niculae. El a adăugat că nu poate înţelege de ce conform aceloraşi prevederi legale în baza cărora a fost demarată această anchetă privind grupul său de firme nu sînt cercetate şi numeroase alte firme de profil, aproximativ o sută, care au capital privat străin.
Ioan Niculae a venit, ieri, la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul privind subminarea economiei naţionale, în care sînt cercetaţi 40 de foşti şi actuali şefi din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE, care l-ar fi ajutat pe patronul InterAgro să obţină mari cantităţi de gaze la preţ subevaluat.

A încasat o "pensie" de 2,2 milioane de euro

Cîştigătorul marelui premiu la categoria I a jocului Loto 6/49 din 5 ianuarie 2012, un pensionar din Constanţa, şi-a ridicat ieri premiul în valoare de peste 2,2 milioane euro (9,8 milioane de lei). Cîştigătorul este un vechi jucător la loto şi la Pronosport, susţine Loteria Romană într-un comunicat de presă. Pensionarul din Constanţa a aflat de la televizor de cîştigarea marelui premiu chiar în seara în care a avut loc tragerea, declarînd că deocamdată nu şi-a făcut planuri cu privire la ceea ce va face cu banii. De asemenea, cîştigătorul a ales să nu-şi facă publică identitatea.
În 2011, cîştigurile acordate de Loteria Română au totalizat 171 milioane de euro, acestea provenind din 6,9 milioane de premii. Jucătorii la Loto 6/49 au cîştigat cele mai mari premii, în valoare de peste 34 milioane de euro (150 milioane de lei), din 1,3 milioane de cîştiguri.

Conducerea ANRE va fi numită de şeful statului

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va fi condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu vor mai fi însă numiţi prin decizie a premierului, ci de către şeful statului, la propunerea primului ministru, conform unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Economiei. Mandatul preşedintelui şi vicepreşedintelui ANRE va fi extins cu un an, la 6 ani, putînd fi reînnoit o singură dată, conform documentului. În prezent, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii sînt numiţi de premier. Legea stabileşte că ANRE este autoritatea care elaborează şi monitorizează aplicarea reglementărilor din sectorul energiei electrice.
Statutul ANRE a făcut în ultimii ani obiectul mai multor discuţii între autorităţile române şi oficialii europeni, după ce Guvernul a intenţionat să introducă noi reguli prin care instituţia să fie finanţată de la bugetul de stat şi nu din venituri proprii. În iunie 2010 Comisia Europeană a transmis autorităţilor române o scrisoare în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la măsurile legislative ale Executivului din 2009, care au "deteriorat drastic" statutul şi autonomia Agenţiei. CE se referea la schimbarea de către Guvern, în 2009, a regimului de finanţare a ANRE, prin care instituţia a fost transferată în subordinea premierului şi a fost obligată să cedeze la bugetul de stat banii pe care îi percepe din taxe. Iniţial, ANRE funcţiona în coordonarea primului ministru şi se autofinanţa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.